Ο καινοτόμος κανονισμός που εκτόξευσε την Premier League

Ο καινοτόμος κανονισμός που εκτόξευσε την Premier League

Στην πρόσφατη έκθεση της Delloite τα νούμερα της Premier League ζαλίζουν. Το 2015/16 τα έσοδα έφτασαν στο ποσό-ρεκόρ των 3.6 δισεκατομμυρίων, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 9%. Κάθε ομάδα είχε έσοδα που κατά μέσο όρο ξεπερνούν εκείνα και των 22 συλλόγων τη σεζόν 1991/92!

Όταν η παλιά Division One έγινε Premier League, αρκετοί ήταν εκείνοι που πίστευαν πως πρόκειται για απλά ένα τέχνασμα, μια αλλαγή που επί της ουσίας δεν σημαίνει τίποτα. Ανάμεσά τους και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο «πόλεμος» μεταξύ Sky και ITV άλλαξε εντελώς τις ισορροπίες και έκανε το ποδόσφαιρο ένα τηλεοπτικό προϊόν που έχει φτάσει να αποφέρει στις ομάδες αστρονομικά ποσά, καθορίζοντας την ίδια τη φύση της λειτουργίας τους.

Όμως για να γίνει ελκυστικό και να «ανοίξει» προς τον κόσμο, ο οποίος είχε πρόσφατες τις μνήμες του ενοχικού παρελθόντος του χουλιγκανισμού και των τραγωδιών, έπαιξε ρόλο η αλλαγή στον κανονισμό της πάσας προς τον τερματοφύλακα το καλοκαίρι του 1992.

Ο αναλυτής Μάικλ Κοξ στο βιβλίο του «The Mixer», που αποτελεί ένα ταξίδι στις τακτικές της Premier League, αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στην συγκεκριμένη αλλαγή. Ο Πίτερ Σμάιχελ το χαρακτήρισε ως «την καλύτερη αλλαγή κανόνα που συνέβη ποτέ, άλλαξε το παιχνίδι».

Ο αντίκτυπος που είχε στο παιχνίδι ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος μετά το 1925 και την εισαγωγή του οφσάιντ. Η αλλαγή ήταν απλή. Πλέον ο τερματοφύλακας δεν μπορούσε να πιάσει τη μπάλα όταν του γύριζε με τα πόδια παίκτης της ομάδας του.

Στις μέρες μας, μοιάζει αυτονόητο. Τότε όμως το να παίξουν οι τερματοφύλακες με τη μπάλα ήταν σχεδόν πρωτάκουστο. Η προπόνησή τους ήταν τελείως διαφορετική και η επαφή τους με τα πόδια ελάχιστη. Η σκοπιμότητα έκανε το βήμα αναγκαίο.

Πηγή / Περισσότερα στο www.makeleio.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ο καινοτόμος κανονισμός που εκτόξευσε την Premier League Ο καινοτόμος κανονισμός που εκτόξευσε την Premier League Reviewed by George S on 7/17/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.