Αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα: Χωρίς λύση ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα: Χωρίς λύση ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Τα ξημερώματα, μετά από μία σκληρή διπλωματική μάχη, έπεσε η αυλαία της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα.

Ηαδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στοθέμα της παραμονής των τουρκικώνστρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονήτης στη διατήρηση του παρεμβατικούδικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεωνγια τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι τηνεπανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούςλόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσειςστο αδιέξοδο, όπως αναφέρειτο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατάτη διάρκεια της ημέρας είχε αφεθεί ναδιαφανεί ότι υπήρχαν ορισμένες συνθήκεςακόμα και για μια συνάντηση τωνπρωθυπουργών της Ελλάδας της Τουρκίαςκαι του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΝέαΥόρκη την επόμενη εβδομάδα εφόσον ηΤουρκία έδινε δεσμεύσεις ότι θα δεχόταννα εγκαταλείψει τα παρεμβατικά τηςδικαιώματα και τις εγγυήσεις. Αυτόστην πράξη δεν αποδείχτηκε καθώς μετάαπό έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληναςυπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σεστενή συνεργασία με τον Πρόεδρο τηςΚυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδηκαι μετά από οδηγίες του Έλληναπρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώςτις προτάσεις της Τουρκίας ως προς τομέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων καιπαρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παράτην αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι ταξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκοςυπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκεεπίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκεότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσειστην κατάργηση των παρεμβατικώνδικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώραςτου επί της Κυπριακής Δημοκρατίας,τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούντανγια τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσενα γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση πουαπορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα καιτην Κύπρο.

Συμφωνίαδεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρησητων κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικέςαναπροσαρμογές αλλά και ως προς τηναπαίτηση της Τουρκίας οι Τούρκοι πολίτεςνα έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση μετους Ελλήνες που είναι πολίτεςκράτους-μέλους της ΕΕ.

Οκ. Κοτζιάς με μήνυμά του στο twitter ταξημερώματα ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατόνα γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματαΤουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειροκαι σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένειανοικτό».

Πηγή / Περισσότερα στο www.koutipandoras.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα: Χωρίς λύση ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό Αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα: Χωρίς λύση ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό Reviewed by George S on 7/07/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.