Δανειστές: «Ιδιωτικοποιήσεις φέτος κι έξοδος στις αγορές του χρόνου»

Δανειστές: «Ιδιωτικοποιήσεις φέτος κι έξοδος στις αγορές του χρόνου»


Η αποφασιστική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, που οι πιστωτές θεωρούν ότι έχουν μείνει πίσω, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο κι ...

εξόδου της στις αγορές. Οι θαρραλέες ιδιωτικοποιήσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει περάσει (και ένα άλλο μέρος θα περάσει τους επόμενους μήνες) στο Υπερταμείο βρίσκονται πλέον στην πρώτη θέση της λίστας που έχει καταρτίσει η τρόικα, εν όψει την επόμενης αξιολόγησης η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017. Τα μέλη της τρόικα, είχαν την ευκαιρία να κάνουν σαφές στην ελληνική κυβέρνηση την προτεραιότητα των ιδιωτικοποιήσεων με αφορμή το συνέδριο του Economist στο οποίο βρέθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ντέκλαν Κοστέλο. «Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς τον Αύγουστο του 2018» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, την ώρα που χαρακτήρισε ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και απαραίτητη τη λήψη νέων μέτρων.

Στο μεταξύ, σε έναν ακόμα αγώνα δρόμου θα αποδυθεί η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει εκκρεμότητες που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της επικείμενης τρίτης αξιολόγησης που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ στο κουαρτέτο, πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπαίνει με αξιώσεις στο τελευταίο έτος του προγράμματος για να το ολοκληρώσει τον Αύγουστο του 2018. Στην αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει τις τεράστιες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα για να υλοποιήσει τα 140 προαπαιτούμενα προκειμένου να κλείσει η β' αξιολόγηση.

Κοινός στόχος είναι το ελληνικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018, είπε, ώστε η χώρα να μπορέσει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και τόνισε ότι «μετά το καλοκαίρι θα επιστρέψουμε για την τρίτη αξιολόγηση. Αφορά κυρίως την εφαρμογή των μέτρων τα οποία ήδη θεσπίστηκαν στη πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση. Υπάρχουν πολύ λίγα που πρέπει να νομοθετηθούν. Υπάρχουν πολύ λίγα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, επειδή η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επομένως η Ελλάδα περνά στο τελευταίο έτος του προγράμματος. Είμαι βέβαιος ότι είναι σε «στέρεη βάση» και ο κοινός στόχος είναι ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και θα σταθεί «στα πόδια της». Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο χαρακτήρισε ρεαλιστικούς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022, αναφέροντας: «Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022, να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα επέτρεπε, να σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει τίποτε για τα δάνεια στον EFSF έως το 2038. Είναι ένα εκτεταμένο πακέτο».

Δείτε τις δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ:

Σε ό,τι αφορά την τρίτη αξιολόγηση, αυτό που απαιτείται είναι να κλείσουν εκκρεμότητες που έχουν μείνει από την προηγούμενη αξιολόγηση και οι οποίες περιγράφονται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο. Βασικοί πυλώνες του είναι τα προνομοθετημένα μέτρα που εξοικονομούν 1% από τις συντάξεις το 2019 και 1% από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020-22.

Όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες,σε ό,τι αφορά τον Δημόσιο τομέα, θα χρειαστεί να περάσουν μέτρα και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα επηρεάσουν τους δημοσίους υπαλλήλους που θεωρούνται το ισχυρό «οχυρό» της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τα μέτρα για την ανασυγκρότηση του Δημοσίου θα αποτελέσουν τον πυρήνα της επόμενης τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και όπως ξεκάθαρα ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν θα χρειαστεί νομοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων. Παραλλήλως, όσο κι αν επιχείρησε να «χρυσώσει το χάπι», ο Ντέκλαν Κοστέλο προανήγγειλε ότι θα πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήραπου θα έρθουν να προστεθούν σε όσα ήδη ισχύουν εξαϋλώνοντας τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.

Μεγάλο βάρος, όπως προαναφέρθηκε, θα δοθεί και στις ιδιωτικοποιήσεις μέσω του Υπερταμείου, η λειτουργία του οποίου, όμως, καθυστερεί, καθώς με την πρώτη εκτίμηση θα έπρεπέ να είναι λειτουργικό τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση θα είναι λειτουργικό στο τέλος του 2017 και, μέχρι τότε, το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων περνά από το ΤΑΙΠΕΔ.

Με πρόσφατο νόμο η διάρκεια ζωής του ΤΑΙΠΕΔ παρατάθηκε κατά τρία χρόνια, έως και την 1η Ιουλίου 2020, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι 18 αποκρατικοποιήσεις που έχει στο επιχειρησιακό του πρόγραμμα. Στη συνέχεια εκτιμάται ότι η λειτουργία του θα διακοπεί προκειμένου να αντικατασταθεί από το Υπερταμείο.

Πηγή

Πηγή / Περισσότερα στο tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Δανειστές: «Ιδιωτικοποιήσεις φέτος κι έξοδος στις αγορές του χρόνου» Δανειστές: «Ιδιωτικοποιήσεις φέτος κι έξοδος στις αγορές του χρόνου» Reviewed by George S on 7/04/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.