Επαναστατική εφεύρεση με ελληνική συμμετοχή αλλάζει όσα ξέρουμε για τα κινητά

Ερευνητές στην Ισπανία, με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν τον πρώτο στον κόσμο αισθητήρα εικόνας που ενσωματώνει γραφένιο και επιτρέπει στην κάμερα να βλέπει ταυτόχρονα στο ορατό και στο αόρατο για τους ανθρώπους  φάσμα του φωτός.


Η επαναστατική εφεύρεση ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κινητών αλλά και ψηφιακών καμερών με εκπληκτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Φωτονικών Επιστημών (ICFO) στη Βαρκελώνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεράσιμο Κωνσταντάτο, έκαναν την ανακάλυψη που αναμένεται να οδηγήσει σε πληθώρα επαναστατικών εφαρμογών, όπως μετάδοση δεδομένων, νυχτερινή όραση, έλεγχος τροφίμων και φαρμάκων, ανίχνευση πυρκαγιών, όραση σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες αυτοκινήτων, ιατρικοί αισθητήρες, περιβαλλοντικοί αισθητήρες κ.α.

Ο νέος αισθητήρας εικόνας από γραφένιο και κβαντικές τελείες είναι εύκολος και φθηνός στην κατασκευή του σε συνθήκες δωματίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να παραχθεί βιομηχανικά με χαμηλό κόστος. Οι ερευνητές χρηματοδοτήθηκαν από το μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αξιοποίηση του γραφένιου (European Graphene Flagship), την ισπανική και την καταλανική κυβέρνηση, καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC). Ήδη ετοιμάζονται να κατοχυρώσουν τις σχετικές πατέντες και να φέρουν τη νέα τεχνολογία στην αγορά.


Πηγή madata.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Επαναστατική εφεύρεση με ελληνική συμμετοχή αλλάζει όσα ξέρουμε για τα κινητά Επαναστατική εφεύρεση με ελληνική συμμετοχή αλλάζει όσα ξέρουμε για τα κινητά Reviewed by Sakis P on 6/01/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.