Bloomberg: Απελπισμένοι οι Έλληνες – Δεν πείθονται από την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους

Bloomberg: Απελπισμένοι οι Έλληνες – Δεν πείθονται από την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους

ΟΑλέξης Τσίπραςτα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια λέει στους Έλληνες πως μιασυμφωνία για το χρέοςκαι η είσοδος τωνελληνικών ομολόγωνστο πρόγραμμαποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤθα εξαπολύσειένα επενδυτικό σοκ, το οποίο θα απαλύνει τον πόνο τηςλιτότητας, αναφέρει αρχικά τοBloomberg.

Το μήνυμα όμως του πρωθυπουργού δεν έπεισε τον 60χρονοΠαναγιώτη Κουίνη, πολιτικό μηχανικό από τηνΚόρινθο, ο οποίος αναφέρει πως οι εργασία τουκατέρρευσεκατά τη διάρκεια τηςοκτάχρονης κρίσης στην Ελλάδακαι πλέον έχει σχεδόν σταματήσει.«Αυτό που ξέρω είναι ότι οι συντάξεις περικοπούν ακόμα 20%, οι μισθοί θα πέσου, και τι είναι ηποσοτική χαλάρωση», διερωτήθηκε ο Κουίνης και συνέχισε:«Πρέπει να είμαστε οικονομολόγοι για να καταλάβουμε τιακριβώς λένε;» Σε όλη τη χώρα, μέρη σαν τηνΚόρινθο​– ένα βιομηχανικό κέντρο 80χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας- οιΈλληνεςπαρακολουθούν δελτία ειδήσεων τα οποία τους βομβαρδίζουν καθημερινά με αναφορές για συναντήσεις και αποφάσεις στιςΒρυξέλλεςκαι τηΦρανκφούρτηπου θα καθορίσουν το οικονομικό τους μέλλον. Την ίδια στιγμή τα μέτρα τόνωσης τηςοικονομίας που έλαβε ηΕΚΤ– περιλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων – στηρίζουν την υπόλοιπη οικονομία της ευρωζώνης, με τηνπαραγωγή της Ελλάδαςνα μένει στάσιμη. Ως αποτέλεσμα, οι πολίτες είναι οι πιοαπαισιόδοξοι στην Ευρώπη, παρατηρεί το πρακτορείο.

Και πάλι όμως είναι απίθανο να περιλάβει ηΕΚΤτα ελληνικά ομόλογα στοπρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσηςστο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του ζητήματος. Και αυτό γιατί στοEurogroupτης Πέμπτης οιυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι ψηφοφόροι των οποίων δεν θέλουν ούτε να ακούσουν γιαελάφρυνση χρέους,φαίνεταιπως θα δώσουν ακόμη ένατσιρότο στους Έλληνες. Ίσως εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης, αλλά χωρίς να εξομαλύνουν τουςόρους αποπληρωμής των δανείων της χώραςώστε ναικανοποιήσουν τηνΕΚΤκαι τοΔιεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει τοBloombergκαι συνεχίζει:«Αυτό θα άφηνε τον κ. Τσίπρα πρακτικά αβοήθητο. Το χρέος έδρασε ως φρένο στην ανάπτυξη, τη στιγμή που οιΈλληνεςέχουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, έγραψε ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στη Le Monde και τη Die Welt την Τετάρτη».

Για να πάρει η Ελλάδαελάφρυνση χρέους​, η κυβέρνηση έπρεπε να υποκύψει στιςαπαιτήσεις τουΔΝΤγια πολιτικά επώδυνεςπερικοπές σε συντάξειςκαιαυξήσεις στους φόρουςπου θα εφαρμοστούν από το 2019. Και αυτές οι περικοπές πλανώνται πλέον σαν σκιά στοκλίμα καταναλωτών και επιχειρήσεων, σημειώνει το πρακτορείο.

Λίγο δυτικά από την Κόρινθο, απέναντι από ένα εμπορικό κέντρο που άνοιξε στηθέση ενός εργοστασίου σωλήνων, στην παλιά εθνική οδό προς τηνΠάτρα, η μάντρα ξυλείας τουΙωάννη Σταμούληανθίζει αργά, αλλά σταθεράτα τελευταίαχρόνια. Αλλά ο ίδιος δεν συνδέει την ανάκαμψη που βλέπει με τη γενικότερη εικόνα και πιστεύει πως τα πράγματαθα χειροτερέψουνμε τα τελευταία μέτρα πουθα εφαρμοστούν το 2019. «Πήραμε το μερίδιο της πίτας από ανταγωνιστές που έκλεισαν. Πέραν αυτού η δουλειά είναι περιορισμένη», ανέφερε ο Σταμούλης.

Παρά τα σημάδια ανάκαμψης στη βιομηχανική παραγωγή, η Ελλάδα βασίζεται στηνκατανάλωσηκαι τοναναπτυσσόμενο τουριστικό τομέαγια ναδιατηρήσει το ΑΕΠτης – το οποίο συρρικνώθηκε κατά 25% στην αρχή της κρίσης. Ενώ ηοικονομίαδεν είναι σε ύφεση από το 2015 και αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% από την αρχή της χρονιάς, δεν αναπτύχθηκε για περισσότερα απόδύο τρίμηναγια περισσότερη από μιαδεκαετία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή / Περισσότερα στο newsone.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Bloomberg: Απελπισμένοι οι Έλληνες – Δεν πείθονται από την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους Bloomberg: Απελπισμένοι οι Έλληνες – Δεν πείθονται από την υπόσχεση για ελάφρυνση του χρέους Reviewed by George S on 6/15/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.