Ποιος θα πληρώσει; - Εκατοντάδες εκατ. ευρώ η ζημιά στη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ζημιά από τη μεγάλη κατολίσθηση του Σαββάτου στο ορυχείο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτό... 

Πηγές της ΔΕΗ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσδιόριζαν το ύψος της ζημιάς μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων της κοινότητας Αναργύρων (το 50% του οποίου επωμίζεται η ΔΕΗ) στην περιοχή των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεταν, ωστόσο, ότι η ακριβής αποτίμηση δεν μπορεί να γίνει πριν ολοκληρωθεί η έρευνα στην περιοχή, η οποία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών ενώ μία πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε 15 ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ζημιά μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν οι καταστροφές εξοπλισμού (η ΔΕΗ έχασε τέσσερις καδοφόρους εκσκαφείς), οι ποσότητες του λιγνίτη που καλύφθηκαν από την κατολίσθηση, αλλά και οι απώλειες από τον περαιτέρω περιορισμό της λειτουργίας των μονάδων του Αμύνταιου. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, ανέφερε το πρωί πως «είναι σημαντικός ο κλυδωνισμός αλλά θα τον απορροφήσουμε». Μιλώντας στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, που συνεδρίασε σήμερα, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι οι εκτιμήσεις ως προς το ύψος της ζημιάς που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι υπερβολικές και δεν έχουν όπως είπε σχέση με την πραγματικότητα. 

Ο κ. Παναγιωτάκης απέδωσε την κατολίσθηση στην ενεργοποίηση δεύτερου ρήγματος στην περιοχή, το οποίο δεν είχε εντοπιστεί και δεν παρακολουθείτο από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι ενδείξεις που προέκυψαν από την παρακολούθηση του πρώτου ρήγματος οδήγησαν στην απομάκρυνση τόσο του προσωπικού, όσο και σημαντικού μέρους του εξοπλισμού από τα σημεία που θεωρούνταν επικίνδυνα. Ωστόσο και αυτά αποδείχτηκαν επισφαλή μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ρήγματος. Το κρίσιμο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιο τμήμα του κοιτάσματος λιγνίτη εξακολουθεί να είναι απολήψιμο και σε ποιο βαθμό είναι επισκευάσιμες οι ζημιές που έχει υποστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός (εκσκαφείς). 

Ο εξοπλισμός αυτός έχει αποσβεστεί, δηλαδή δεν έχει λογιστική αξία, ωστόσο έχει αξία χρήσης και επιπροσθέτως αξία αντικατάστασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, το κοίτασμα λιγνίτη στο ορυχείο Αμυνταίου είχε μέγεθος 30 εκατ. τόνους. Υπάρχει ωστόσο κοίτασμα μέγεθος 4,5 εκατομμυρίων τόνων το οποίο είναι ανέπαφο και μπορεί να τροφοδοτεί τις μονάδες του σταθμού Αμυνταίου. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας με όριο τις 17.000 ώρες, για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας. Η πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είναι να λειτουργεί τον σταθμό το χειμώνα, σε συνδυασμό με την τηλεθέρμανση της πόλης του Αμυνταίου. 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του σταθμού προκειμένου να διασφαλιστεί η τηλεθέρμανση της πόλης. Στο ορυχείο του Αμυνταίου εργάζονται περίπου 600 υπάλληλοι της ΔΕΗ. Μετά την κατολίσθηση θα παραμείνουν εκεί μόνο οι απολύτως απαραίτητοι και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν για εργασία στα λοιπά ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή. Η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ενέκρινε, εξάλλου, σήμερα την πρόταση για σύσταση ενεχύρου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα σε τραπεζικό λογαριασμό της ΛΑΡΚΟ έναντι των χρεών της εταιρίας προς τη ΔΕΗ. 

Η σύμβαση με τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται να υπογραφεί την προσεχή εβδομάδα, οπότε όπως είπε ο κ Παναγιωτάκης αναμένεται να αποκατασταθεί και η κανονικότητα στις πληρωμές. Η ΔΕΗ, όπως συμπλήρωσε, έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και αναμένεται η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από τη ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει και τον τρόπο αποπληρωμής των οφειλών από κατανάλωση ρεύματος. Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πηγή: www.lifo.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ποιος θα πληρώσει; - Εκατοντάδες εκατ. ευρώ η ζημιά στη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο Ποιος θα πληρώσει; - Εκατοντάδες εκατ. ευρώ η ζημιά στη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο Αμύνταιο Reviewed by Sakis P on 6/12/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.