Τι προτείνει η Κομισιόν για την αποτελασματικότερη επιστροφή μεταναστών

Τι προτείνει η Κομισιόν για την αποτελασματικότερη επιστροφή μεταναστών

Μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επιστροφής των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα σε άσυλο, καθώς και ένα νέο σχέδιο δράσης για τις επιστροφές δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή έρχονται σε συνέχεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Μάλτας στις 3 Φεβρουαρίου 2017, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής της ΕΕ για την επιστροφή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και πρέπει να επιστραφούν ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο, ενώ ενδεικτικά το 2015, μόλις 36% του συνόλου των αποφάσεων επιστροφής υλοποιήθηκαν.

«Προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα δεν έχουμε ανάγκη να αλλάξουμε τη νομοθεσία αλλά να εφαρμόσουμε τους υπάρχοντες κανόνες», δήλωσε σχετικά ο επίτροπος Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως τόσο το σχέδιο δράσης όσο και οι συστάσεις της Επιτροπής συμβαδίζουν απόλυτα με την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία για το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Μεταξύ των συστάσεων της Επιτροπής προς τα κράτη μέλη είναι η καταπολέμηση των καταχρήσεων του συστήματος μέσω της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στο πλαίσιο της ταχείας ή, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, της συνοριακής διαδικασίας αλλά και η συντόμευση των προθεσμιών για την άσκηση ένδικων μέσων.

Επιπλέον, γίνεται μια σαφής σύσταση για την πρόληψη του κινδύνου διαφυγής μέσω της κράτησης ατόμων που έχουν λάβει απόφαση επιστροφής και τα οποία αφήνουν να διαφανεί ότι δεν θα συμμορφωθούν, π.χ. αρνούμενα να συνεργαστούν στη διαδικασία ταυτοποίησης ή αντιδρώντας με βίαιο ή δόλιο τρόπο σε μια επιχείρηση επιστροφής.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το πρόβλημα κυρίως έγκειται σε κάποιες χώρες των οποίων η εθνική νομοθεσία θεσπίζει μικρότερα όρια κράτησης, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιστροφής. Επίσης, σε ό,τι αφορά την κράτηση των ανηλίκων, σύμφωνα με την Επιτροπή, κάποια κράτη-μέλη έχουν πολύ αυστηρή νομοθεσία που απαγορεύει την κράτησή τους.

Πηγή / Περισσότερα στο www.newsbeast.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Τι προτείνει η Κομισιόν για την αποτελασματικότερη επιστροφή μεταναστών Τι προτείνει η Κομισιόν για την αποτελασματικότερη επιστροφή μεταναστών Reviewed by George S on 3/02/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.