Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας – δανειστών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας – δανειστών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Ένα από τα δύο αγκάθια του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών φέρεται πως αφαιρέθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που έχει δοθεί σε διαβούλευση ο μηχανισμός ρύθμισης οφειλών αφορά σε ατομικές, μικρές, μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και σε χρέη που δημιουργήθηκαν ως το τέλος του 2016, ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ, παρουσιάζουν τουλάχιστον τρίμηνη καθυστέρηση και το 85% από αυτά οφείλονται σε περισσότερους από έναν πιστωτές. Σήμερα από τα χρέη που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του μηχανισμού εξαιρούνται ο ΦΠΑ και ο ΦΜΥ. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε πως «υπάρχουν δυο-τρία σημεία που χρειάζονται περαιτέρω τεχνικής επεξεργασίας» και απαρίθμησε σε αυτά τη συμπερίληψη του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών στις προς διαγραφή οφειλές. Η κυβέρνηση δεν δέχεται τη διαγραφή των οφειλών αυτών, κάτι που όμως ζητούν επίμονα οι δανειστές.

Πάντως σε σχέση με το πλαφόν των 20.000 ευρώ που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση το ίδιο στέλεχος άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ήτοι ότι οι θεσμοί υπαναχωρούν από την αρχική αξίωση το κατώφλι να τοποθετηθεί στις 50.000 ευρώ και άνω. Έτσι, ένα σημαντικό αγκάθι αφαιρέθηκε από τις διαπραγματεύσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι πως το σχέδιο νομού δεν θα έχει τη μορφή με την οποία κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση.

Πηγή / Περισσότερα στο www.koolnews.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας – δανειστών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών Παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας – δανειστών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών Reviewed by George S on 3/03/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.