Γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος ωφελεί πολλαπλά την υγεία, με τους παντρεμένους να είναι περισσότερο προστατευμένοι από κατάθλιψη, χρόνιο στρες, καταχρήσεις, πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη κλπ.


Τα ωφέλη του γάμου επιβεβαιώνει νέα μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon, στο Πίτσμπουργκ, που μέτρησαν τα επίπεδα της κορτιζόλης σε δείγματα σάλιου που έλαβαν από 572 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 21 έως 55 ετών.

Όπως διαπίστωσαν, οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της κύριας ορμόνης του στρες στο αίμα τους, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί είθισται να έχουν καλύτερη υγεία από τους εργένηδες και όσους είχαν χωρίσει.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την ημερήσια διακύμανση της κορτιζόλης, καθώς τα επίπεδά της αυξάνονται όταν ξυπνάμε το πρωί και στη συνέχεια μειώνονται προοδευτικά καθώς περνά η μέρα.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι στους παντρεμένους η μείωση της κορτιζόλης είναι ταχύτερη - μία τάση που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου και καλύτερη επιβίωση στους ασθενείς με καρκίνο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «οι ανύπαντροι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν εντονότερο ψυχικό στρες απ’ ό,τι οι παντρεμένοι» λένε οι ερευνητές.

Το χρόνιο στρες διεγείρει τα επίπεδα της κορτιζόλης η οποία, με τη σειρά της, διαταράσσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη φλεγμονή και όταν η φλεγμονή είναι υπερβολική, συνεχής ή/και ανεξέλεγκτη προκαλεί πολλά και διαφορετικά νοσήματα.

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο οι στενές κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Carnegie Mellon δρ Σέλντον Κοέν.


Πηγή onmed.gr
Loading... Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock!
Loading... Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock!
Γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία; Γιατί οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη υγεία; Reviewed by Sakis P on 2/16/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.