Ποιο πλεονέκτημα για την υγεία έχουν όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο

Σε όσο μεγαλύτερο υψόμετρο ζει κανείς, τόσο μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου έχει, σύμφωνα με όσα λένε ισπανοί ερευνητές σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Physiology.

Το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη. Ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ο συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερίνης και υψηλού ζαχάρου, καθώς επίσης αυξημένης περιμέτρους της μέσης.

Το εν λόγω σύνδρομο είναι ολοένα συχνότερο παγκοσμίως και σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχουν από αυτό. Η αύξησή του αποδίδεται στην επιδημία παχυσαρκίας, στο κάπνισμα και στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Η ισπανική μελέτη είναι η πρώτη διεθνώς που το συνδέει επίσης με τον τόπο όπου μένει κανείς και ιδιαίτερα με το υψόμετρο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ναβάρα, με επικεφαλής την Αμάγια Λόπεζ-Πασκουάλ, διαπίστωσαν ότι όσοι ζουν σε υψόμετρο 457 έως 2.297 μέτρων, έχουν μικρότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου σε σχέση με όσους ζουν σε υψόμετρο έως 121 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο πιο αραιό είναι το οξυγόνο, πράγμα που φαίνεται να βοηθά τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, την απώλεια βάρους και τη λειτουργία του μεταβολισμού. 


Πηγή in.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ποιο πλεονέκτημα για την υγεία έχουν όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο Ποιο πλεονέκτημα για την υγεία έχουν όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο Reviewed by Sakis P on 2/06/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.