Ηφαίστειο από τον Άρη έστειλε στη Γη ένα "δώρο"

Πάνω, τομές του σπάνιου μετεωρίτη. Κάτω, η επιφάνεια στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (Πηγή: Thomas J. Lapen et al.) 

Ένας μετεωρίτης που βρέθηκε στη βορειοδυτική Αφρική το 2012 πιθανώς προέρχεται από έκρηξη ηφαιστείου στον Άρη πριν από τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια χρόνια, κατέληξαν οι αμερικανοί ερευνητές που τον ανέλυσαν.


Η διαπίστωση αυτή -στον βαθμό που είναι σωστή- σημαίνει ότι στον 'Αρη υπήρχε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.

Στον Άρη γεννήθηκε εξάλλου το μεγαλύτερο ηφαίστειο του Ηλιακού Συστήματος, το όρος Όλυμπος, το οποίο είναι πια ανενεργό αλλά έχει ύψος σχεδόν 27 χιλιόμετρα. Συγκριτικά, το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Γης, το Μάουνα Κέα της Χαβάης, έχει ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων (τα 4,2 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωλογίας Τομ Λάπεν του Πανεπιστημίου του Χιούστον στο Τέξας, που υπογράφουν τη δημοσίευση στο περιοδικό Science Advances, μελέτησαν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη και βρήκαν ότι αποτελείται από ένα ηφαιστειακό πέτρωμα (shergottite).

Ουσιαστικά, ό,τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τα αρειανά ηφαίστεια, προέρχεται από τις αναλύσεις μετεωριτών στη Γη. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 11 αρειανοί μετεωρίτες με παρόμοια ηφαιστειακή χημική σύνθεση, που υπολογίζεται ότι έχουν προέλθει από αρειανά ηφαίστεια την ίδια περίπου εποχή, προτού ταξιδέψουν στο διάστημα και καταλήξουν στον πλανήτη μας.

«Προέρχονται όλοι από παρόμοια ηφαιστειακή πηγή. Καθώς εκτιμάται ότι εκτοξεύθηκαν περίπου την ίδια εποχή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι προέρχονται από την ίδια τοποθεσία στον 'Αρη», δήλωσε ο Λάπεν.

Προηγούμενοι αρειανοί μετεωρίτες είχαν χρονολογηθεί ότι έχουν ηλικία 327 έως 600 εκατομμυρίων ετών. Όμως οι εν λόγω παρεμφερείς ηφαιστειακοί μετεωρίτες είναι πολύ παλαιότεροι, χρονολογούμενοι έως και προ 2,4 δισεκατομμυρίων ετών. 


Πηγή in.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ηφαίστειο από τον Άρη έστειλε στη Γη ένα "δώρο"  Ηφαίστειο από τον Άρη έστειλε στη Γη ένα "δώρο" Reviewed by Sakis P on 2/03/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.