Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Μέσα από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ περνά πλέον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, γεγονός που προκαλεί «βραχυκύκλωμα» ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr καλά πληροφορημένες πηγές, το «κλειδί» για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις του Βερολίνου που περνούν «κάτω από το ραντάρ» των επίσημων συζητήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο δείχνει ένα ιδιαίτερο πείσμα αναφορικά με τη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Τόσο έντονη είναι η γερμανική ζέση για το θέμα αυτό που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο insider.gr «αν ικανοποιηθούν οι Γερμανοί με τη ΔΕΗ, κλείνουν όλα. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε όταν τελικά ενδώσαμε στο υπερταμείο».

Ο λόγος του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τη γερμανική πλευρά είναι η ανάγκη για πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίκεινται αναταράξεις στο τρίγωνο ΗΠΑ – Γερμανίας – Ρωσίας.

Παράλληλα, η Μέρκελ είναι αυτή που έχει και στο περελθόν μπλοκάρει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης στον χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα αν δεν υπάρχει και δική της συμμετοχή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι υποθέσεις ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ, όπου οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης ναυάγησαν τα τελευταία χρόνια μια και οι επίδοξοι μνηστήρες δεν ήταν «γερμανικής έγκρισης».

Για το Βερολίνο το άνοιγμα των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας στο φάσμα των γερμανικών συμφερόντων χαρακτηρίζεται ως ύψιστη προτεραιότητα που παίρνει ακόμα πιο σημαντικές διαστάσεις στο πλαίσιο του ανοιχτού πολέμου με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Εξάλλου, ότι στο τελευταίο μνημόνιο αλλά και στο νόμο 4389/2016 καταγράφεται στο άρθρο 135 (για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ), ότι «σκοπός του μηχανισμού είναι η ανακατανομή των μεριδίων στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα, των μεριδίων της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων, από το ποσοστό που κατείχε τον Αύγουστο του 2015 η ΔΕΗ σε ποσοστό μικρότερο του 50%, μέχρι και το έτος 2019».

Πηγή / Περισσότερα στο www.koolnews.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το κλείσιμο της αξιολόγησης Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για το κλείσιμο της αξιολόγησης Reviewed by George S on 2/02/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.