Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα

Χαρακτηριστικά ταινίας θρίλερ αποκτά σιγά-σιγά η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα, μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.

Οι συσχετισμοί βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, με το ΔΝΤ να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς προνομοθέτηση μέτρων και προσδιορισμό -τουλάχιστον- κάποιων από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά διαμηνύει ότι τα όποια μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά το 2018, ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση -μέσω αλλεπάλληλων δηλώσεων του κ. Σόιμπλε- ότι χωρίς συμμετοχή του Ταμείου, για το Βερολίνο το ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει. Στα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις που έκανε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εκτός από πρόεδρος του Eurogroup είναι και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας στην οποία θα στηθούν κάλπες την επόμενη περίοδο.

Ειδικότερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο, προειδοποίησε πως η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στο ελληνικό πακέτο διάσωσης, στην περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποσύρει την υποστήριξή του.

«Η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους βουλευτές του Κοινοβουλίου και πρόσθεσε: «Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής, ότι αν το ΔΝΤ δεν θα λάβει μέρος ή θα αποσυρθεί, τότε η στήριξη στο πρόγραμμα θα χαθεί».

Δεύτερη παρέμβαση μέσα σε 48 ώρες

Η δήλωση Ντάισελμπλουμ έρχεται να προστεθεί στην παρέμβαση που έκανε ο ίδιος την Τρίτη, μια παρέμβαση-μήνυμα προς την Αθήνα.

Με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση να βρίσκεται στο ζενίθ και τους «παίκτες» να λαμβάνουν θέση, ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε αιχμές αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι εκτιμά το Ταμείο.

Την ίδια στιγμή, μετέθεσε για το μέλλον ένα από τα βασικά αιτήματα που θέτει το Ταμείο για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δηλαδή, τον περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σημειώνεται ότι έναν αντίστοιχο όρο έθεσε τη Δευτέρα και ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ωστόσο ότι στην ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ.

Ειδικότερα, στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την έκπληξή του για την «σκληρότητα» των προτάσεων της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, παρότι, όπως επισήμανε και το Ταμείο συμφωνεί πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη χαρακτήρισε «ξεπερασμένες» τις εν λόγω εκτιμήσεις, καθώς δεν έχει υπολογιστεί σε αυτές η πρόσφατη ανάπτυξη, όπως ανέφερε.

Όσον αφορά το χρέος, σχολιάζοντας τη θέση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη ελάφρυνση, τόνισε πως «έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα».

Μέτωπο ευρωπαίων: Χωρίς το ΔΝΤ ξεχάστε το πρόγραμμα

H παρέμβαση Ντάισελμπλουμ καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές πως πλέον η θέση ότι «χωρίς το ΔΝΤ πρόγραμμα δεν υπάρχει» τείνει να καταστεί κοινή ευρωπαϊκή θέση. Υπενθυμίζεται ότι με σειρά παρεμβάσεών του την προηγούμενη περίοδο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις.

Πριν από δύο μόλις ημέρες, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει πως χωρίς το Ταμείο το πρόγραμμα τερματίζεται.

«Ο κ. Σόιμπλε έχει καταστήσει ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα βοήθειας θα τερματιστεί, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Πηγή: www.thetoc.gr/ | Tο διαβάσαμε εδώ

Πηγή / Περισσότερα στο newsone.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ: Χωρίς το ΔΝΤ, η Ολλανδία φεύγει από το ελληνικό πρόγραμμα Reviewed by George S on 2/09/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.