Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα

Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης και του ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα κοινό σχέδιο που θα επιδώσουν στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Την αποκάλυψη έκανε κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.  «Υπάρχει συμφωνία για να παρουσιάσουμε μία κοινή θέση στους Έλληνες», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι είναι αβέβαιο αν η Αθήνα θα αποδεχθεί την πρόταση. «Θα δούμε τι θα βγει», είπε χαρακτηριστικά. Το Reuters σχολιάζει πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένων των διαφορών που είχαν εκφράσει αξιωματούχοι της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.

Την ίδια ώρα, στο συμπέρασμα ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι ακόμα δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου κατέληξε το σημερινό EuroWorking Group, παρ’ όλο που δεν έγινε αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα.

Πηγές της Ευρωζώνης σχολίαζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, ως βάση μιας τέτοιας συμφωνίας οι δανειστές θέτουν, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις των Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM) και Τζέρυ Ράις (ΔΝΤ), την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης προληπτικών μέτρων λιτότητας έως και 3,5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg) που θα νομοθετηθούν τώρα αλλά ενεργοποιηθούν αν χρειαστεί το 2018.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (20 Μαρτίου), με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή / Περισσότερα στο www.koolnews.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα Κοινό μέτωπο Ευρωπαίων-ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα Reviewed by George S on 2/11/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.