Τριήμερο εθνικό πένθος στην Πορτογαλία μετά τον θάνατο του Μάριο Σοάρες

Η Πορτογαλία κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος αρχής γενομένης τη Δευτέρα, μετά τον θάνατο σήμερα σε ηλικία 92 ετών του πρώην Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μάριο Σοάρες, ενός αφοσιωμένου υπερμάχου της Ευρώπης, που άφησε το δικό του στίγμα στην πολιτική ιστορία της χώρας του για τουλάχιστον 4 δεκαετίες.

«Χάσαμε σήμερα εκείνον που τόσες πολλές φορές ήταν το πρόσωπο και η φωνή της ελευθερίας μας, για την οποία εκείνος πολεμούσε όλη του την ζωή» δήλωσε ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα από το Νέο Δελχί, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης διάρκειας μίας εβδομάδας.

«Η απώλεια του Μάριο Σοάρες, είναι το να χάνουμε κάποιο πρόσωπο αναντικατάστατο στην πρόσφατη Ιστορία μας» συμπλήρωσε ο Αντόνιο Κόστα, διατυπώνοντας την θλίψη του καθώς δεν θα μπορέσει να παραστεί στην κηδεία με τιμές αρχηγού Κράτους, την ημερομηνία της οποίας δεν διευκρίνισε.

Ο Μάριο Σοάρες, που θεωρείται ο πατέρας της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία, απεβίωσε σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Λισαβόνα όπου νοσηλευόταν από τις 13η Δεκεμβρίου ενώ είχε παρουσιάσει «ενδείξεις καθολικής επιδείνωσης της υγείας του».

Ο θάνατός του προκάλεσε έντονα συναισθήματα στην χώρα και η σημαία κυματίζει πλέον μεσίστια στο Κοινοβούλιο στη Λισαβόνα.

«Ήταν ένας μαχητής της ελευθερίας» και η Πορτογαλία πρέπει να πασχίσει προκειμένου «να παραμείνει αθάνατη η κληρονομιά του» σχολίασε, συγκινημένος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για όλους τους Πορτογάλους. Ήταν ένας από τους θεμελιωτές του δημοκρατικού πολιτεύματος με το οποίο εμείς ζούμε σήμερα» υπογράμμισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Πέδρο Πάσους Κοέλιου.

Ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, υπουργός Εξωτερικών, δύο φορές πρωθυπουργός, πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1986 έως το 1996, κατόπιν ευρωβουλευτής, ο Μάριο Σοάρες αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία.

«Ποτέ μου δεν θεώρησαν ότι είμαι ιδιαίτερος. Είμαι ένα κανονικό πρόσωπο» είχε ο ίδιος δηλώσει σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2015 ο Μάριο Σοάρες, ένας δικηγόρος που εισήλθε πολύ νωρίς στην πολιτική για να αντιταχθεί στην δικτατορία του Αντόνιο Ολιβέιρα Σαλαζάρ.

Πηγή / Περισσότερα στο www.newsbomb.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Τριήμερο εθνικό πένθος στην Πορτογαλία μετά τον θάνατο του Μάριο Σοάρες Τριήμερο εθνικό πένθος στην Πορτογαλία μετά τον θάνατο του Μάριο Σοάρες Reviewed by George S on 1/07/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.