Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε! (ΦΩΤΟ)

Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε! (ΦΩΤΟ)

Αναγκαία κρίνεται από τους ειδικούς η πληροφόρηση των ασθενών με ψωρίαση, αλλά και γενικότερα όλων των ανθρώπων, για τους μύθους που επικρατούν γύρω από τη νόσο, καθώς διαπιστώνεται συχνά ότι είναι δημοφιλείς πολλές ανακρίβειες για την ίδια την πάθηση, αλλά και για πλήθος αμφιλεγόμενων θεραπευτικών μεθόδων, σύμφωνα με ιατρικό πόρταλ.

«Η ψωρίαση επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού στο δυτικό κόσμο και παρά το σημαντικό αυτό ποσοστό καθημερινά αντιλαμβανόμαστε ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από την πάθηση. Αρκετοί μάλιστα δεν γνωρίζουν στοιχειώδεις πληροφορίες, αναρωτιούνται ακόμα κι εάν η πάθηση είναι μεταδοτική και αποφεύγουν κάθε επαφή με τον ασθενή, γεγονός που τους προκαλεί αμηχανία και συχνά σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα», σημειώνει η κ. Ναταλία Ρομποτή, δερματολόγος του Ιδιωτικού Πολυιατρείου Ηλιούπολης, εξειδικευθείσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν Γερμανίας.

Όπως μας εξηγεί, η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και προκαλεί φλεγμονή, η οποία στο δέρμα εκδηλώνεται ως κόκκινες βλάβες με λέπια, τις ψωριασικές πλάκες. Μπορεί να επηρεάσει διάφορα σημεία της επιδερμίδας αν και οι βλάβες παρουσιάζονται συχνότερα στο τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα και τους αγκώνες.

Μερικοί από τους συχνότερους μύθους που επικρατούν είναι:

Μύθος: Η ψωρίαση προκαλείται από την κακή υγιεινή

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και δεν εξαρτάται από την υγιεινή. Μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της νόσου περιλαμβάνονται λοιμώξεις, άγχος, ορμονικές αλλαγές, τραυματισμοί στο δέρμα, αλλά και το αλκοόλ, η παχυσαρκία και ορισμένα φάρμακα.

Μύθος: Η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική

Ενώ πολλοί ασθενείς χωρίς οικογενειακό ιστορικό αναπτύσσουν ψωρίαση, γενετικοί λόγοι ευθύνονται για το 40-60% περίπου των περιπτώσεων. Έχοντας όμως τη γενετική προδιάθεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένα άτομο θα αναπτύξει οπωσδήποτε τη νόσο.

Πηγή / Περισσότερα στο www.makeleio.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε! (ΦΩΤΟ) Ψωρίαση: Μύθοι και αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε! (ΦΩΤΟ) Reviewed by George S on 1/21/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.