Ποια είναι τα αίτια της τουρκικής πρόκλησης στα Ιμια;

Επίδειξη ισχύος με μια ακραία πρόκληση και μάλιστα στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο έκανε η Αγκυρα το πρωί της Κυριακής ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια και τρεις μέρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ τουρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατηγορούνται για το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.


Η «περιοδεία» της ηγεσίας του τουρκικού στρατεύματος στην περιοχή του Ιμίων που γέννησε στο πρόσφατο παρελθόν την πλέον επικίνδυνη ελληνοτουρκική κρίση είχε διπλή στόχευση και «αποδέκτες» την Ελλάδα αλλά και το εσωτερικό της γείτονος.

Η απόφαση για μη έκδοση των «8» τούρκων στρατιωτικών πυροδότησε την τεράστια δυσφορία στο καθεστώς Ερντογάν που από τις απειλές για ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό πέρασε στην έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχία σε μια σειρά βραχονησίδες.

Η ακραία πρόκληση είναι και μια ένεση στο εσωτερικό της Τουρκίας καθώς τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της  Βόρειας Συρίας δεν ευνοούν τον Ερντογάν για την  ισχύ της αυτοκρατορίας που θέλει να φιλοτεχνήσει.  

Τα γεγονότα

Στις 11 το πρωί τουρκική πυραυλάκατος στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό του τουρκικού στρατού στρατηγό Σελίχ Ζεκί Τσολάκ, τον αρχηγό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας πτέραρχο Αμπιντίν Ουνάλ και τον αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ναύαρχο Ρετζέπ Μπουλέντ Μποστάνογλου αφού επιθεώρησαν τον ναύσταθμο του Ακσάζ επιβιβάστηκαν σε πυραυλάκατο που έπλευσε στα Ίμια.

 Το τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος.

Στην περιοχή έπλεε κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία παρενέβη και προειδοποίησε τους κυβερνήτες των τούρκικων σκαφών προειδοποίησε ότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά και τους κάλεσε να αποχωρήσουν.

Τα τουρκικά σκάφη συνέχισαν το παιχνίδι νεύρων, κάνοντας τον γύρο της μιας βραχονησίδας και αποχώρησε λίγο αργότερα.

Η Αγκυρα, με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας, ισχυρίζεται ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ιμια με ελικόπτερο.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου αναφέρεται πως «ο Επιτελάρχης Ακάρ δήλωσε ότι στις ενέργειες μας ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Θάλασσα του Αιγαίου, για την υπεράσπιση των θέσεων και των συμφερόντων μας στην θάλασσα εστιάζουμε πάντα στην φιλία και στην ειρήνη. Επίσης, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος και αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και τους έθνους μας στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα»


Πηγή thetoc.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ποια είναι τα αίτια της τουρκικής πρόκλησης στα Ιμια; Ποια είναι τα αίτια της τουρκικής πρόκλησης στα Ιμια; Reviewed by Sakis P on 1/29/2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.