Πώς κατάφερε ο Τραμπ να εξοργίσει την Κίνα με ένα μόνο τηλεφώνημα;

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε χθες τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, δήλωσε μια εκπρόσωπος της ομάδας του που έχει αναλάβει τη μετάβαση, κάτι δίχως ιστορικό προηγούμενο από μέρους ενός εκλεγμένου αμερικανού προέδρου εδώ και δεκαετίες--αφότου ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε υιοθετήσει την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979.

Η Χόουπ Χιξ, μια εκπρόσωπος της ομάδας του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι η τηλεφωνική συνδιάλεξη έγινε, ενώ η ομάδα του εκλεγμένου προέδρου εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως οι Τραμπ και Τσάι σημείωσαν τους «στενούς δεσμούς στα πεδία της οικονομίας, της πολιτικής και της ασφάλειας ανάμεσα στην Ταϊβάν και τις ΗΠΑ».

Ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον είπε πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι έγινε η συνομιλία, αλλά τόνισε πως θα πρόκειται για ένα «ιστορικό γεγονός» εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρώτη επίσημη επαφή ηγετών των ΗΠΑ και της Ταϊβάν αφότου οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις διακόπηκαν το 1979, όταν η Ουάσινγκτον αποκατέστησε επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία της συνομιλίας. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη αντίδραση από την Κίνα. Το Πεκίνο αναμένεται να αντιμετωπίσει με οργή τη χειρονομία, καθώς θεωρεί πάντα την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας.

Η Ταϊβάν έχει αποσχιστεί de facto από την Κίνα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου το 1949, αφού οι εθνικιστές στρατιωτικοί του Κουομιντάνγκ (KMT) κατέφυγαν στη νήσο μετά την ήττα τους από τους κινέζους κομμουνιστές του Μάο Τσε Τουνγκ.

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία εξελέγη τον Μάιο, εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος τωνΗΠΑ συντονίζεται αποτελεσματικά με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πριν κάνει επαφές με ξένους ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκδώσει μια ανακοίνωση με την οποία επαναβεβαιώνει ότι η πολιτική της «μιας Κίνας» δεν έχει αλλάξει.

«Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στην πολιτική που ασκούμε επί μακρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έμιλι Χορν, μια εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της αμερικανικής προεδρίας. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική μας, αυτή της μιας Κίνας», επέμεινε η Χορν μετά την ανακοίνωση της ομάδας του Τραμπ, η οποία σηματοδότησε μια ρήξη με την πρακτική δεκαετιών.

Ο Κρις Μέρφι, γερουσιαστής των Δημοκρατικών που εκλέγεται στο Κονέτικατ και είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, επισήμανε μέσω Twitter ότι «η σταθερή εξωτερική πολιτική είναι μέσο, δεν είναι σκοπός. Δεν είναι ιερή. Είναι λοιπόν δικαίωμα του Τραμπ να αλλάξει την πολιτική, τις συμμαχίες, τη στρατηγική» Αλλά «αυτό που συνέβη τις τελευταίες 48 ώρες δεν είναι μια αλλαγή. Πρόκειται για μείζονες αλλαγές κατεύθυνσης στην εξωτερική πολιτική χωρίς κανένα σχέδιο. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει κατ' αυτόν τον τρόπο».

Οι σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν επιδεινώθηκαν μετά τη νίκη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις εκλογές. Η Τσάι είναι μέλος του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (ΔΠΚ), το οποίο διάκειται εχθρικά έναντι του Πεκίνου και αρνείται να δεχθεί τη συμφωνία του 1992 που περιείχε τη διατύπωση «υπάρχει μόνο μια Κίνα», ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν. Εξαιτίας της θέσης αυτής της προέδρου της Ταϊβάν, το Πεκίνο έχει διακόψει κάθε επίσημη διπλωματική επικοινωνία με την ταϊβανέζικη κυβέρνηση.


Διευκρινήσεις Τραμπ: Εκείνη μου τηλεφώνησε

Η συνδιάλεξη του Τραμπ με την Τσάι σηματοδότησε μια ρήξη με την αμερικανική διπλωματική πρακτική δεκαετιών και είναι η πρώτη τέτοια επαφή ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ταϊβάν αφότου ο τότε αμερικάνος πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ υιοθέτησε την πολιτική της «μιας Κίνας» το 1979. Η κίνηση του Τραμπ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα εξοργίσει το Πεκίνο.

«Η Πρόεδρος της Ταϊβάν ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕ σήμερα για να με συγχαρεί που κέρδισα την Προεδρία. Ευχαριστώ!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.


Ταϊβάν: Το τηλεφώνημα είχε συμφωνηθεί εδώ και καιρό

Η τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε προσυμφωνηθεί εδώ και καιρό, δήλωσε σήμερα ο Άλεξ Χουάνγκ, εκπρόσωπος της ταϊβανέζικης προεδρίας.

«Φυσικά οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει εκ των προτέρων πριν γίνει η επαφή», είπε ο Χουάνγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, κληθείς να σχολιάσει την ανάρτηση του Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter στην οποία ανέφερε πως ήταν η Τσάι εκείνη που του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για τη νίκη του.


Κίνα: Μικροπρεπής ενέργεια της Ταϊβάν


Η τηλεφωνική συνομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν ήταν μια «μικροπρεπής ενέργεια» εκ μέρους της Ταϊβάν, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix Television που έχει την έδρα του στο Χονγκ Κονγκ.

Η τηλεφωνική συνομιλία ήταν η πρώτη τέτοιου είδους επαφή που είχε με την Ταϊβάν ένας εκλεγμένος πρόεδρος ή πρόεδρος των ΗΠΑ από τότε που ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αναγνώρισε διπλωματικά την Κίνα το 1979 και αποδέχθηκε την Ταϊβάν ως μέρος μιας «αδιαίρετης Κίνας».

«Απλώς η πλευρά της Ταϊβάν καταφεύγει σε μια μικροπρεπή πράξη και δεν μπορεί να αλλάξει τη δομή της "αδιαίρετης Κίνας" που έχει ήδη διαμορφωθεί από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Ουάνγκ σ' ένα ακαδημαϊκό φόρουμ, μετέδωσε το δίκτυο.

«Πιστεύω πως δεν θα αλλάξει την μακροχρόνια πολιτική της αδιαίρετης Κίνας που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η αρχή της "αδιαίρετης Κίνας" αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υγιούς ανάπτυξης των σινοαμερικανικών σχέσεων και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική βάση δεν θα υποστεί παρεμβάσεις ούτε θα βλαφτεί με οποιονδήποτε τρόπο».

Οι ηττημένες δυνάμεις των Εθνικιστών διέφυγαν στην Ταϊβάν στο τέλος του εμφυλίου πολέμου με τους Κομμουνιστές το 1949 και το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της Κίνας και το Πεκίνο καταφέρεται εναντίον οποιασδήποτε μορφής επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Κίνα είναι καχύποπτη έναντι της Τσάι, η οποία εξελέγη τον Ιανουάριο, και πιστεύει πως θέλει να ασκήσει πίεση για την επίσημη ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η Τσάι έχει δηλώσει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως θέλει ειρηνικές σχέσεις.


Πηγή topontiki.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Πώς κατάφερε ο Τραμπ να εξοργίσει την Κίνα με ένα μόνο τηλεφώνημα; Πώς κατάφερε ο Τραμπ να εξοργίσει την Κίνα με ένα μόνο τηλεφώνημα; Reviewed by George S on 12/03/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.