Η κακοκαιρία "παρελαύνει" - Χιόνια στη Μακεδονία. Πλημμύρες στη Mυτιλήνη

Από τα ξημερώματα άρχισε ο χιονιάς να κάνει την εμφάνισή του στo νομό Θεσσαλονίκης και σε πολλές περιοχές η χιονόπτωση ήταν έντονη.

Την ίδια ώρα, στη Λέσβο πλημμύρησαν σπίτια και καταστήματα, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Συνέχιση της κακοκαιρίας προβλέπεται και για τις επόμενες μέρες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νότια και χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας.

Όπως εξηγεί στο Real.gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, στα δύο καιρικά χωρισμένη πρόκειται να είναι η Ελλάδα σήμερα, στα νότια θερμές και υγρές ασταθείς αέριες μάζες, στα βόρεια πολύ ψυχρές αέριες μάζες να κινούνται νότια.
 

Xιόνια και στην Κοζάνη

Έτσι, στα νότια θα συνεχιστούν οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες (νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κυκλάδες Κρήτη, ανατ. Αιγαίο).

Στα βόρεια προβλέπεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις, αρχικά σε ορεινές περιοχές και μέχρι το τέλος της ημέρας και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ακόμα και σε πιο πεδινές περιοχές (Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία).
 

Tα πρώτα χιόνια έπεσαν στη Θεσσαλονίκη

Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν. Στο βόρειο Αιγαίο μέχρι το βράδυ θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ και στα νότια μέχρι 7 μποφόρ. Μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ για να στραφούν τη νύχτα κι εκεί σε βορειοδυτικούς .

Η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς στα βόρεια, τους 14 στα δυτικά, τους 12 στα ανατολικά ηπειρωτικά . Μόνο στο νότιο Αιγαίο θα φτάσει τους 18 βαθμούς.

Στην Αθήνα προβλέπεται ήπιος καιρός με κάποιες βροχές, όχι όμως καταιγίδες, και θερμοκρασία που σταδιακά θα σημειώνει πτώση. Το μεσημέρι, το θερμόμετρο θα φτάσει στους 12 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα. Οι ψυχρές αέριες μάζες θα φτάσουν στην Αθήνα αργά το βράδυ. Έτσι, τη νύχτα προβλέπεται να χιονίσει στα ορεινά και πιθανόν τα ξημερώματα της Τετάρτης και σε περιοχές στα βόρεια προάστια.

Στη Θεσσαλονίκη, θα δουν τα χιόνια νωρίτερα στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Τη νύχτα, καθώς το θερμόμετρο θα υποχωρεί και άλλο, πρόσκαιρα θα χιονίσει και μέσα στην πόλη. Το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς, με περαιτέρω πτώση από το απόγευμα.

Την Τετάρτη, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου ακόμη θα εκδηλώνονται το πρωί καταιγίδες, στα υπόλοιπα, πλέον, η ψυχρή εισβολή θα έχει ολοκληρωθεί. Αρχικά, θα χιονίζει στα βόρεια ακόμα και σε πεδινές περιοχές, σταδιακά όμως, οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα κεντρικά και νότια τμήματα. Χιόνια θα δουν και σε ορεινές περιοχές στις Κυκλάδες όπως ακόμα και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς, και στη Θεσσαλονίκη τους 5. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι, 8-9 μποφόρ, προβλέπονται στο Αιγαίο.

Από την Πέμπτη, ήλιος με δόντια στα κεντρικά και βόρεια (ακόμα και -10 στη Φλώρινα), κρύο και στις υπόλοιπες περιοχές με συννεφιά και κάποια ασθενή φαινόμενα, που γρήγορα θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Παρασκευή.


Πηγή madata.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Η κακοκαιρία "παρελαύνει" - Χιόνια στη Μακεδονία. Πλημμύρες στη Mυτιλήνη Η κακοκαιρία "παρελαύνει" - Χιόνια στη Μακεδονία. Πλημμύρες στη Mυτιλήνη Reviewed by George S on 11/29/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.