Πλησιάζει το τέλος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα με νόμο και πρόστιμα

Σε διαβούλευση θα είναι για τις επόμενες τριάντα μέρες οι αλλαγές του νόμου περί ανακύκλωσης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Οι δήμοι, μέσω του νόμου, θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν «τσουχτερά» πρόστιμα, έως και 500 ευρώ, σε όποιον δεν υπακούει τις επιταγές του νόμου, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Θα μπορεί πλέον να αφαιρεί άδειες από συστήματα ανακύκλωσης που προχωρούν σε παρανομίες. 

Ο υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, προανήγγειλε και την σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας από καταστήματα και σούπερ μάρκετ. «Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του ΟΤΑ Α’ Βαθμού, που δημοσιεύεται στην ΕτΚ, μπορούν να εξειδικεύονται τα μέτρα και να προβλέπεται η επιβολή προστίμου από 20 έως 500 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης, σε βάρος του καταναλωτή ή του τελικού χρήστη που δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα αυτά», σημειώνεται στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου. 

Το ποσοστό των συλλογικών συστημάτων, όπως λειτουργούν σήμερα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35% των ετήσιων εσόδων τους. Το υπολειπόμενο 65% θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δήμους για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης. Η νομοθετική ρύθμιση καθιερώνει μεταξύ άλλων, τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών και γυαλιού. Θέτει όρους και προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας από τους ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, καθώς και το πλαίσιο συνεργασίας των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού και κοινωνικών φορέων με φορείς ΣΕΔ (Σημείο Εξυπηρέτησης Δημότη). 

Ακόμη θεσπίζει όρους που αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φορέων ΣΕΔ, τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό του κόστους των υπηρεσιών. Ένα από τα στοιχεία που αξίζουν να υπογραμμιστούν είναι πως θεσπίζεται το ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), με την ιδιότητα του μετόχου, του μέλους οργάνου διοίκησης ή του υπαλλήλου επιχείρησης η οποία εκτελεί εργασίες επεξεργασίας ή συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.

Πηγή chalkidiki-news.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Πλησιάζει το τέλος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα με νόμο και πρόστιμα Πλησιάζει το τέλος της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα με νόμο και πρόστιμα Reviewed by George S on 10/16/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.