«Μάχη» για να σωθούν προνοιακά επιδόματα -Τι θα γίνει με ΚΕΑ

Η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων και η εξοικονόμηση 760 εκατ. ευρώ για την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και ίσως μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της διαπραγματεύσεων κυβέρνησης Θεσμών.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ξεκινά τις επίσημες συναντήσεις της με τους εκπροσώπους των δανειστών, στις οποίες θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, καθώς θα πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο το 2017 αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Στο μεγάλο «αγκάθι» της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων έρχεται να προστεθεί και η καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ, με την κυβέρνηση να έχει εγγράψει ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 871 εκατ. ευρώ για την προνοιακή πολιτική, εκ των οποίων τα 571 εκατ. για την καθολική εφαρμογή του επιδόματος, στα οποία αναμένεται να προστεθούν τα 242 εκατ. ευρώ από τη διακοπή των προγραμμάτων ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση και το πιλοτικό πρόγραμμα για το επίδομα που εφαρμόζεται ήδη σε 30 δήμους.

Οι δανειστές, και κυρίως οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, κατά τις πρόσφατες συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο αμφισβητούν την ύπαρξη των χρημάτων και ζητούν περικοπές από τις κοινωνικές δαπάνες, ενώ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις και αναφορικά με την επίτευξη του αντίστοιχου στόχου για το 2018.

Ωστόσο το υπουργείο αισιοδοξεί, υποστηρίζοντας ότι έχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε να πείσει τους δανειστές και να αποφύγει το «μαχαίρι» στα επιδόματα.

Συγκεκριμένα η κ. Φωτίου θα παρουσιάσει με λεπτομέρειες το κυβερνητικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων ώστε να προχωρήσει η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) εντός του 2017.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Φωτίου αναμένεται να παρουσιάσει στους δανειστές τέσσερις μεταρρυθμίσεις που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν ένα νέο, διαφανές τοπίο στην άσκηση προνοιακής πολιτικής και στη διαχείριση των επιδομάτων.

— Θα παρουσίασει τη ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα, που ήδη λειτουργεί.

— Θα δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός γεωπληροφοριακού συστήματος βάσει του οποίου θα πραγματοποιείται online έλεγχος σε όλη την κεντρική διοίκηση.

— Θα παρουσιάσει το σχέδιο για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών, με στόχο στο άμεσο μέλλον να αναλάβει και την καθολική απονομή των επιδομάτων.

— Θα προχωρήσει σε λεπτομερή περιγραφή της χορήγησης του ΚΕΑ και της πρόταση για δημιουργία ενός φορέα αξιοποίησης της μικρής και με χαμηλή αξία δημόσιας περιουσίας, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής.

Πάντως η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεση της, την οποία χρησιμοποιούν οι δανειστές για να επιβάλλουν τις θέσεις τους, ζητά την περικοπή 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα που καταβάλλονται.


Πηγή aftodioikisi.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
«Μάχη» για να σωθούν προνοιακά επιδόματα -Τι θα γίνει με ΚΕΑ «Μάχη» για να σωθούν προνοιακά επιδόματα -Τι θα γίνει με ΚΕΑ Reviewed by George S on 10/24/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.