2 Μέρες μένουν ακόμα!!!! Για να αρχίσει το «ταξίδι» στο χώρο του φανταστικού


2 Μέρες μένουν ακόμα!!!! Για να αρχίσει το «ταξίδι»


Η τελευταία νουβέλα επικής φαντασίας από την "Άρτεμις" έρχεται!«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ»


Γράφει η Κατερίνα ΚαρυώτηΗ Επική λογοτεχνία, το σπουδαιότερο ίσως άνθος στο δέντρο της Φανταστικής Λογοτεχνίας, είναι μια κάπως παρεξηγημένη έννοια.


Χάρη κυρίως στη χολιγουντιανή προσέγγιση, ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως πέρα από τον Τόλκιν ή τον Κόναν δεν υπάρχουν σοβαρά δείγματα του είδους.


Δυστυχώς στην εποχή της μακροοικονομικής θεώρησης, εκδοτικά είναι ασύμφορο να έρθουν στον κόσμο μικρά σπάνια διαμάντια από γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς. Εξάλλου τα βιβλία χάνουν όλο ένα και περισσότερο έδαφος καθώς διανύουμε τον αιώνα της τεχνολογικής ταχύτητας.


Η Επική λογοτεχνία με τα σπαθιά και τους δράκους, τις νεράιδες και τους μάγους, τους ατρόμητους γενναίους πολεμιστές μοιάζει πλέον με ξεχασμένο παραμύθι από αλλοτινές εποχές. 


Εποχές που ίσως ο ανθρώπινος πολιτισμός παρά ήταν ανώριμος για να καταγράψει πόσο μάλλον να κατανοήσει. Ωστόσο η «σιδηρά κυρία» ντυμένη σε αστραφτερό ατσάλι  και στέμμα από φωτιά, στεκόταν τρομερή πάντα δίπλα σε κάθε βήμα της εξέλιξης μας:


Επική Λογοτεχνία είναι η Ομήρου Ιλιάδα, η Ομήρου Οδύσσεια,  Αρχαίες τραγωδίες όπως η Ιφιγένεια, η Τριλογία του Ορέστη «Ορέστεια», ο Οιδίποδας. Μη ιστορικά τεκμηριωμένα ανδραγαθήματα και πτώσεις ηρώων συνυφασμένα με μυθολογία που κατέκτησαν τη δική τους θέση στο λογοτεχνικό πάνθεον: Δεν περνούσαν πια από στόμα σε στόμα, κάποιος κάθισε και τις έγραψε έτσι γεννήθηκε ο θρύλος.


Η Επική λογοτεχνία πέρα από όμορφες ιστοριούλες για να περνά η ώρα είναι κατά βάση μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ηρωισμό


Είναι αλτήρας της ανθρώπινης φαντασίας, ξυπνά τα ανώτερα ευγενή αισθήματα του αλτρουισμού, γαργαλά τον ανθρώπινο εγωισμό που θα ήθελε έστω και για λίγο να δοξαστεί μαχόμενος τέρατα και μοχθηρούς μάγους. 


Πόσοι χρήστες ξοδεύουν χρόνο κυνηγώντας ένα τέτοιο όνειρο σε on line παιχνίδια με σχετικό ύφος και δράση;


Δεν είναι τόσο η εκτόνωση υποσυνείδητης  βίας  αλλά η ανάγκη για αναγνώριση, καταξίωση σε μια ισοπεδωτική κοινωνία όπου μετρά μονάχα το χρήμα και το φαίνεσθε.

Σε ελεύθερη απόδοση λοιπόν, το επικό είναι μια αλληγορία πάνω στην αιώνια μάχη του καλού και του κακού η οποία ξεπερνά τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου. Εξάλλου αυτή η μάχη πηγάζει από  την ίδια την ανθρώπινη ψυχή.


Υψηλά ιδανικά που μάχονται ανθρώπινα πάθη. Ένα λογοτεχνικό δίδαγμα καθώς ήρωας δεν είναι όποιος ξεκοιλιάζει κακόμορφα όντα και γίνεται αντικείμενο λαγνείας αιθέριων υπάρξεων.


Ήρωας είναι εκείνος που επιλέγει το σωστό και συνήθως πληρώνει βαρύ αντίτιμο, προσωπικό, ηθικό, κοινωνικό.


Ήρωες υπάρχουν κρυμμένοι παντού και ασφαλώς δεν είναι εκείνοι που διατυμπανίζουν το πόσο άφοβοι υπήρξαν. Αντίθετα, ο ηρωισμός είναι βάπτισμα ολέθριου φόβου.


Μοιάζει να χλευάζει το θάνατο και αυτό ακριβώς επειδή φοβάται την ίδια τη ζωή, τη ρουτίνα και τις μικρές αργοσχολίες της καθημερινότητας. Μυαλά αιχμαλωτισμένα στο κυνήγι του άπιαστου μεγαλείου, χάνονται σε ονειροπολήσεις για τρανά κατορθώματα και αφήνουν μικρές ευτυχίες να διώκονται από τη μεγαλομανία τους.


Ο Ήρωας φαντάζει από τη βάση του θλιβερός και μόνος μέσα από την αλαζονεία να καταπλήξει τους πάντες. Να δοξαστεί.


Θυσιάζει χιλιάδες στιγμές για την μία και μοναδική που αυτό ίσως και να συμβεί.

Τη στιγμή που τα καταφέρνει ωστόσο, περνά στην Αθανασία.


Αυτός είναι ένας συνοπτικός διάπλους στη ψυχολογία του ήρωα. Περνά μέσα από τη χώρα της Φαντασίας, τη χώρα του Φόβου και της Ελπίδας. Τη Χώρα της Ηθικής Αναγέννησης.

Καλώς ήρθατε λοιπόν…….

Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
2 Μέρες μένουν ακόμα!!!! Για να αρχίσει το «ταξίδι» στο χώρο του φανταστικού 2 Μέρες μένουν ακόμα!!!! Για να αρχίσει το «ταξίδι» στο χώρο του φανταστικού Reviewed by George S on 10/07/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.