ΙΚΑ: "Καταιγίδα" κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες

Εντυπωσιακή αύξηση των παραγγελιών κατασχέσεων «εις χείρας τρίτων» στο πρώτο εξάμηνο του 2016, σε σύγκριση με το σύνολο των μηνών του 2015, δείχνουν τα στοιχεία αναγκαστικών μέτρων στα οποία έχει προβεί το ΙΚΑ, προκειμένου να διασφαλίσει τις οφειλές των ασφαλιστικών εισφορών οφειλετών που είτε έχασαν τις ρυθμίσεις είτε είναι κακοπληρωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 έχουν εκδοθεί 6.615 παραγγελίες κατάσχεσης σε δικαστικούς επιμελητές, όταν μέσα σε όλο το δωδεκάμηνο του 2015 είχαν εκδοθεί 6.751 παραγγελίες κατάσχεσης.

Εκτός από την εντυπωσιακή αύξηση των παραγγελιών κατάσχεσης, «έκρηξη» παρουσιάζουν και τα χρηματικά ποσά τα οποία διεκδικεί το ΙΚΑ από τους οφειλέτες του.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέσα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 τα ποσά ασφαλιστικών οφειλών που αντιστοιχούν στα νομικά μέτρα του ΙΚΑ κατά των οφειλετών του ανέρχονται στο 1,052 δισ. ευρώ, όταν πέρυσι σε όλο το έτος το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου το ίδιο, δηλαδή ανήλθε στο 1,055 δισ., αλλά για παραγγελίες κατασχέσεων σε διάστημα 12 μηνών.

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία των τριών πινάκων που παρουσιάζει η «Ναυτεμπορική» αφορούν μόνο τους μικροοφειλέτες του ΙΚΑ οι οποίοι χρωστούν έως και 5.000 ευρώ σε ασφαλιστικές οφειλές και ο αριθμός τους κυμαίνεται περίπου σε 20.000 με 22.000 μικροοφειλέτες.

Οι υπόλοιπες οφειλές, δηλαδή αυτές των οποίων το ύψος συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων ανέρχεται σε ποσά υψηλότερα των 5.000 ευρώ, μεταβιβάζονται στο ΚΕΑΟ, στο οποίο μέχρι τον Ιούνιο του 2016 έχουν ενταχθεί συνολικά 125.888 οφειλέτες από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Κινητά περιουσιακά στοιχεία

Από τα στοιχεία των παραγγελιών κατασχέσεων εις βάρος των μικροοφειλετών προκύπτει ότι βασική προτεραιότητα του ΙΚΑ είναι κυρίως οι κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων και δευτερευόντως οι κατασχέσεις ακινήτων.

Κατά τη διάρκεια του 2015 το ΙΚΑ προέβη σε 1.174 παραγγελίες κατασχέσεων κινητής περιουσίας, ενώ μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων αυτού του είδους εκτινάχθηκε στις 1.554.

Αντίθετα, αισθητά μειωμένες είναι οι παραγγελίες κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας, καθώς την προηγούμενη χρονιά έγιναν 594 παραγγελίες κατασχέσεων, ενώ στο οκτάμηνο του 2016 ο αριθμός αυτός παρουσίασε κατακόρυφη μείωση αφού οι κατασχέσεις περιορίστηκαν μόνο στις 47.

Από τα στοιχεία των πινάκων αξίζει να επισημάνουμε τους μήνες εκείνους κατά τους οποίους προκύπτει αύξηση των παραγγελιών κατασχέσεων. Έχει, λοιπόν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, να επισημάνουμε ότι μέσα στο 2015 ο μήνας με τα μεγαλύτερα ποσά ασφαλιστικών οφειλών που αντιστοιχεί στη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΙΚΑ ήταν ο μήνας Δεκέμβριος, δηλαδή μία περίοδος κατά την οποία η αγορά, παραδοσιακά, προσδοκά μεγαλύτερους τζίρους λόγω της κίνησης των εορτών.

Για το πρώτο οκτάμηνο του 2016 οι μήνες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα ήταν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, δηλαδή η χρονική περίοδος που η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ.


Πηγή koolnews.gr
ΙΚΑ: "Καταιγίδα" κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες ΙΚΑ: "Καταιγίδα" κατασχέσεων σε μικροοφειλέτες Reviewed by George S on 12:34 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.