Σοκαριστικά στοιχεία: 1,2 εκατ. νοικοκυριά κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών

Στοιχεία σοκ έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΗ αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών οι οποίες αγγίζουν το 1 δισ.€. 


Οι οφειλές προέρχονται από τουλάχιστον 1,8 εκατ. πελάτες(!) οι οποίοι κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος εάν δεν προχώρησουν σε σχετικό διακανονισμό με τις αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείες.

Περίπου 350.000 πελάτες έχουν διακανονίσει συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΗ, της τάξης του ενός δισ. ευρώ, μέχρι στιγμής, ενώ πάνω από 1,8 εκατ. πελάτες, που επίσης οφείλουν ποσό άνω του ενός δισ., δεν έχουν σπεύσει ακόμη στα γραφεία της Επιχείρησης για διακανονισμούς.

Το πρόβλημα είναι ότι από το 1,8 εκατ. το 1.230.000 πελατών  έχουν οφειλές προς την ΔΕΗ ποσών κάτω από 500 ευρώ έκαστος γεγονός που καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται 1 εκατ. και πλέον νοικοκυριά στη χώρα, την ίδια στιγμή  που η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ελπίζει να εισπράξει 2,5 δισ. € από τον ΕΝΦΙΑ!

Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό την ώρα που άνω του εκατομμυρίου καταναλωτών δεν μπορούν καν να ρυθμίσουν μια δόση κάτω των 500 ευρώ με τη ΔΕΗ;

 Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, αλλά πλέον σε ότι αφορά τη ΔΕΗ δεν μιλάμε για φοροδοτική ικανότητα αλλά για ουσιαστική καταναλωτική ικανότητα η οποία είναι μηδενική και αυτή.

Τα στοιχεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  παρουσίασε σήμερα η ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι οι διακανονισμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ ως πολύ ικανοποιητική χαρακτηρίζει και την τήρηση των διακανονισμών, η οποία ξεπερνά το 90%.

Η Επιχείρηση εκτιμά ότι στο διάστημα που απομένει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει το πρόγραμμα διακανονισμών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, οι διακανονισμοί θα αυξηθούν σημαντικά, «καθώς η έκπτωση 15% – ανταμοιβή της συνέπειας θα έχει πλέον αποδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος των πελατών-δικαιούχων, γεγονός που αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά».

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές (κάτω από 500 ευρώ), που είναι οι περισσότεροι, αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους βασιζόμενοι, όπως αναφέρει η ΔΕΗ, ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της Επιχείρησης, αλλά πόσο είναι ρεαλιστική είναι αυτή η εκτίμηση, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με τη ΔΕΗ πάντως αυτό  αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό (10-30 ευρώ) θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση.

Αναλυτικά, οι πελάτες της ΔΕΗ, κατανεμημένοι σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους, έχουν διακανονίσει τις οφειλές ως εξής:

Κάτω των 500 ευρώ, 5%.

Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, 21%.

Μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, 36%.

Άνω των 3.000 ευρώ, 32% του συνόλου της κατηγορίας.

Τα χρέη που δεν έχουν διακανονιστεί κατανέμονται ως εξής:

Κάτω από 500 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 1.230.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 146 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 298.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 153 εκατ. ευρώ.

Οι πελάτες με τις μεσαίου ύψους οφειλές, δηλ. μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε μεγαλύτερο ποσοστό, 36%. Οι πελάτες που δεν έχουν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονται σε 216.000, με συνολική οφειλή 278 εκατ. ευρώ.

Οι πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές, πλέον των 3.000 ευρώ, έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους σε ποσοστό 32%. Είναι 89.000 με συνολική οφειλή 509 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός πελατών των δύο τελευταίων κατηγοριών αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και αποτελούν στόχο πρώτης προτεραιότητας για τη ΔΕΗ, η οποία επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς όλους τους πελάτες να σπεύσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 36 δόσεων.


Πηγή pronews.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Σοκαριστικά στοιχεία: 1,2 εκατ. νοικοκυριά κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών Σοκαριστικά στοιχεία: 1,2 εκατ. νοικοκυριά κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών Reviewed by George S on 8/30/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.