Στο εδώλιο η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί

Κατηγορείται για αμέλεια σε διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία το 2008

Οριστικά το Εφετείο της Γαλλίας παραπέμπει σε δίκη τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για αμέλεια στην υπόθεση της διαιτησίας υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί στη διαμάχη με την τράπεζα Crédit Lyonnais το 2008, όταν η ίδια διατελούσε υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση Σαρκοζί.

Ως εκ τούτου η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), δηλαδή του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της «αμέλειας», κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία. Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η κ. Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ. Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε να καταφύγει σε ιδιωτική διαιτησία.


Η Δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε την Πέμπτη από το Εφετείο. Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης, έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Πηγή athensvoice.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Στο εδώλιο η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί Στο εδώλιο η Κριστίν Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί Reviewed by George S on 7/22/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.