Κινδυνεύουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ - Υποβαθμίζονται τα πτυχία τους.

Υποβάθμιση των ΤΕΙ

Στη διάρκεια της ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρεες, ακούστηκε μία είδηση που πάγωσε το αμφιθέατρο, κατά τo χαιρετισμό του αναπληρωτή προέδρου του Ιδρύματος, Ευστράτιου Γεωργόπουλου. Υποβάθμιση των ΤΕΙ

Αφού, λοιπόν, έδωσε συγχαρητήρια στους νέους πτυχιούχους και τους μίλησε για την αξία του πτυχίου τους, τους ενημέρωσε για τις αλλαγές που προωθούνται στα ΤΕΙ. Ενώ το 2001 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εντάχθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, γίνεται προσπάθεια από κύκλους της παρούσας κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργόπουλος, να επιστρέψουν στην Ανώτερη, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση –δηλαδή ως ένα είδος ΙΕΚ ή ΚΑΤΕΕ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το τελευταίο διάστημα όλο αυτό το οικοδόμημα των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο πήρε πολύ χρόνο και πολύ κόπο για να χτιστεί, φαίνεται να κινδυνεύει και μαζί με αυτό τίθενται σε κίνδυνο και οι δυνατότητες και οι προοπτικές σας, επαγγελματικές και ακαδημαϊκές, ως πτυχιούχων των ΤΕΙ.
 

Αποπομπή των ΤΕΙ από την Ανώτατη Εκπαίδευση

Υπάρχουν κύκλοι εντός της παρούσας κυβέρνησης οι οποίοι συστηματικά απεργάζονται την αποπομπή των ΤΕΙ από την Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου θεσμικά ανήκουν από το 2001 (Ν.2916/2001), και καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν τόλμησε να αμφισβητήσει αυτή τη θεσμική κατάκτηση. Αυτοί οι κύκλοι επιθυμούν διακαώς την επιστροφή των ΤΕΙ πίσω στη δεκαετία του ’80 και του ’90 και την ένταξή τους στην Ανώτερη Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση – κάτι δηλαδή σαν ένα είδος ΙΕΚ ή ΚΑΤΕΕ από το παρελθόν.

Εάν οι κύκλοι αυτοί επιβάλλουν την άποψή τους και επιτύχουν το σκοπό τους, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα ίδια τα Ιδρύματα και τις προοπτικές τους, για το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά και, φυσικά, για τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους, καθώς αυτό θα σήμαινε υποβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών και των επαγγελματικών δικαιωμάτων και προοπτικών».

Στη συνέχεια του χαιρετισμού του, όπου ουσιαστικά εξέφρασε την αγωνία του για την επόμενη μέρα των ΤΕΙ, είπε ότι «πρέπει να τους εμποδίσουμε. Ήδη τα Ιδρύματα και οι διοικήσεις τους αντιδρούν με κάθε τρόπο και η αντίδραση αυτή θα ενταθεί, όσο θα εντείνεται και η επίθεση εναντίον των ΤΕΙ».

Παράλληλα, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους στο αμφιθέατρο, ως πτυχιούχοι πλέον, να είναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιωματικά τους ανήκουν, καθώς τα απέκτησαν με αγώνα και δεν τους χαρίστηκαν. «Σας θέλουμε στο πλάι μας. Γιατί τα ΤΕΙ δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποβαθμιστούν σε ΙΕΚ, σε ΚΕΚ, σε ΚΑΤΕΕ ή σε οτιδήποτε άλλο. Έχει έρθει η ώρα και είναι ώριμες οι καταστάσεις, ώστε τα ΤΕΙ, διατηρώντας τη θέση τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση, να μετονομαστούν σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικά Πανεπιστήμια, κατά το πρότυπο άλλων προηγμένων κρατών, επιβεβαιώνοντας τη συνεχή ανοδική πορείας τους σε όλους τους ακαδημαϊκούς δείκτες (εκπαιδευτικό έργο, ερευνητικό έργο, μεταπτυχιακές σπουδές, διεθνείς συνεργασίες κ.λπ.) όλα αυτά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια» σχολίασε.

Κλείνοντας κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πτυχιούχους να είναι στο πλευρό των διοικήσεων στον αγώνα που δίνουν, καθώς μπορούν να σταθούν αρωγοί «μέσα από τις επαγγελματικές/επιστημονικές ενώσεις, στις οποίες θα πρέπει να ενταχθείτε και να δραστηριοποιηθείτε».


Πηγή neopolis.gr
Loading... Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock!
Loading... Παρακαλώ απενεργοποιήστε το Adblock!
Κινδυνεύουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ - Υποβαθμίζονται τα πτυχία τους. Κινδυνεύουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ - Υποβαθμίζονται τα πτυχία τους. Reviewed by George S on 7/19/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.