«Παράθυρο» για αλλαγές στη συμφωνία με την Cosco

Eπιστολή της εταιρείας προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Αντιρρήσεις για τη σύμβαση που κυρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει την παραχώρηση του 67% του ΟΛΠ στην Cosco εκφράζει με επιστολή της η κινεζική εταιρεία.

Με επιστολή της προς την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η Cosco σημειώνει μεταξύ άλλων πως «το κατατεθέν σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο διαφορετικό, αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ Α.Ε.».

Η Cosco ζητά «την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα με το Ελληνικό Δημόσιο, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιονδήποτε τρόπο» και καλεί τους βουλευτές να φροντίσουν «ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να τηρήσει απαρέγκλιτα τα όσα μεταξύ μας έχει συμφωνήσει».

Η σύμβαση συζητήθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι να δηλώνουν ότι θα την υπερψηφίσουν. Από την πλευρά τους, η Νέα Δημοκρατία και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια.

Κατά τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

«H επιστολή θα ληφθεί υπ’ όψιν»

«Παράθυρο» για αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά τον ΟΛΠ άφησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής χθες.

«Καταρχήν ψυχραιμία. Δεν μπορεί με μία επιστολή να αναστατώνεται το σύμπαν και να τίθενται ερωτήματα αν απειλείται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα και αν θα συνεχίσουμε αύριο τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Ο υπουργός τόνισε ότι «οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι σταθερές και με αναπτυξιακή προοπτική και όλη η κυβέρνηση, όλα τα μέλη της μηδενός εξαιρουμένου, υπηρετεί αυτό τον σχεδιασμό».

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές ο Θ. Δρίτσας είπε: «Η επιστολή θα ληφθεί και αυτή υπ’ όψιν. Η κυβέρνηση θα δει τις αντιρρήσεις και θα προβληματιστεί για πιθανές βελτιώσεις».

Αργά χθες βράδυ το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι «αναφορικά με σημερινή επιστολή εκπροσώπου του παραχωρησιούχου του Λιμένα Πειραιά, σας ενημερώνουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα απαντήσει μόνο θεσμικά και μέσω της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής διαδικασίας».
 

«Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από τη σημερινή κυβέρνηση»

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο τού “άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε”.

Η επιστολή κόλαφος της Cosco δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη. Αλήθεια, ποιος θα εμπιστευτεί αυτήν την κυβέρνηση, εντός και εκτός Ελλάδας;

Η χώρα δεν αντέχει και άλλους διασυρμούς από τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον υπουργό του, κ. Δρίτσα. Οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», το σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ρώτησε αν θα γίνουν αλλαγές γιατί «εδώ υπάρχουν νέα δεδομένα».
Κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή ασκήθηκε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Ο υπουργός Ναυτιλίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση συμβιβάστηκε μεν ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ωστόσο έφερε προς κύρωση μία σύμβαση βελτιωμένη και με κοινωνικό «πρόσημο».

Όπως υποστήριξε, η ιδιωτικοποίηση δεν ήταν στον προγραμματικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο κυβερνητικό πρόγραμμά του, όμως στη χώρα μεσολάβησαν συγκλονιστικά γεγονότα εκρηκτικών διαστάσεων, που επανακαθόρισαν πάρα πολλά ζητήματα.

«Αυτό που οραματιζόμασταν εμείς κι ακόμη οραματιζόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα, μας το στέρησαν η συμμαχία των δυνάμεων της Δεξιάς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως η σύμβαση έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις, όπως η ακτογραμμή των λιπασμάτων, το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνει το Δημόσιο αλλά ο παραχωρησιούχος το κόστος του κώδικα ISPS για την ασφάλεια του λιμανιού, το γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά, καθώς και η κατοχύρωση του ισχύοντα κανονισμού εργασίας.

«Εκπληρώνουμε μία ανειλημμένη υποχρέωση που είχαμε από τον νόμο του 2015, ο οποίος ψηφίσθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή. Αυτό θα εμπεδώσει καλύτερο κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας»ν τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,Ηλίας Καματερός. Τόνισε ότι δεν τίθεται σε αμφιβολία ο δημόσιος έλεγχος στα λιμάνια, ενώ ρυθμίζονται θέματα κρατικής εποπτείας και διασφάλισης του Δημοσίου, προβλέπεται συναίνεση του Δημοσίου για κάθε έργο και υπάρχουν συγκεκριμένες χωροθετήσεις και διασφαλίσεις για τη συντήρηση των έργων.

Αντίθετα, η εισηγήτρια της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, κατηγόρησε την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας για «πρωτοφανές απύθμενο θράσος» και «διγλωσσία». Έκανε λόγο, επίσης και για «τη ζημιά που προκάλεσαν στη χώρα με την αποθάρρυνση κι άλλων επενδυτών».

«Τα “μολών λαβέ” και τα “θα μας πάρουν τα λιμάνια μόνο με κανονιοφόρους” του κ. Τσίπρα και το “ξεπούλημα” έγιναν τώρα “επένδυση-αφετηρία και για άλλες επενδύσεις”», υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας πως από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ψήφισε καμία επένδυση. Αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο άρθρο 11 της συμφωνίας (προβλέπεται η μετάταξη στο Δημόσιο των εργαζόμενων του ΟΛΠ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τον επενδυτή, ώστε να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το Δημόσιο.

Επιθετικός κατά του υπουργού Ναυτιλίας ήταν ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τη φράση «Θοδωρή τα έμαθες τα νέα; Από το λιμάνι της αγωνίας περάσαμε στην αγωνία και στη λαχτάρα για την εξουσία» και την ολοκλήρωσε λέγοντας: «Κουράγιο Θοδωρή. Ελπίζω με την καρέκλα του υπουργείου σου να απαλύνεις τον πόνο για το ξεπούλημα του λιμανιού». Ωστόσο, δήλωσε σύμφωνος με την ιδιωτικοποίηση, αν και άσκηση κριτική για εργασιακά θέματα. .

Η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ έκανε λόγο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: «Η ενοχή σας φαίνεται και από τη διαδικασία που ακολουθείτε… Ποτίσατε όλοι σας το κινέζικο μονοπώλιο και τώρα κάνετε και κριτική για ξεπούλημα, λες και η μία ιδιωτικοποίηση είναι καλή και η άλλη κακή. Ρωτήστε τους εργαζόμενους. Από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού τα μεγάλα κέρδη δεν πήγαν στους εργαζόμενους, αλλά για τους μονοπωλιακούς ομίλους», τόνισε.

Ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι δήλωσε ότι είναι ωφέλιμη μία ειλικρινής προσπάθεια «να γυρίσουμε σελίδα και να συνεννοηθούμε». Σημείωσε ότι το Ποτάμι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά θέτει ζήτημα με το θέμα των μετατάξεων των υπαλλήλων του ΟΛΠ στο Δημόσιο.

Ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων επεσήμανε ότι το λιμάνι πωλείται σε μία δύσκολη συγκυρία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ως κύρια υπαίτια που οδηγήθηκε εδώ η κατάσταση. Η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.


Πηγή 4news.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
«Παράθυρο» για αλλαγές στη συμφωνία με την Cosco «Παράθυρο» για αλλαγές στη συμφωνία με την Cosco Reviewed by George S on 6/30/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.