Στιβεν Χόκινγκ: Οι "μαύρες τρύπες" οδηγούν σε άλλα σύμπαντα αλλά δεν υπάρχει γυρισμός

Νέα θεωρία από τον διάσημο αστροφυσικό ίσως λύνει το "παράδοξο των μαύρων οπών" 

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ επέκτεινε τη θεωρία του για τις «μαύρες τρύπες» του διαστήματος, υποστηρίζοντας ότι είναι πύλες σε ένα άλλο σύμπαν. Ο Χόκινγκ επανατοποθετήθηκε πάνω στην προηγούμενη θεωρία του, λέγοντας ότι οι τρύπες αυτές «δεν είναι απόλυτες φυλακές» και ότι κάποιος που ταξιδεύει μέσα από μια μαύρη τρύπα θα μπορούσε νε επιβιώσει και να βγει από την άλλη πλευρά σε ένα διαφορετικό σύμπαν. 

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ και τους συναδέλφους τους θεωρητικούς Andrew Strominger του Χάρβαρντ και Malcolm Perry του Πανεπιστημίου του Cambridge, η απάντηση βρίσκεται στα σωματίδια μηδενικής ενέργειας, που είναι γνωστά ως "soft hair" και αποθηκεύουν πληροφορίες σχετικά με τον ορίζοντα της μαύρης τρύπας - το αόρατο όριο που είναι το σημείο χωρίς επιστροφή. Σε άρθρο τους στο περιοδικό Physical Review Letters οι αστροφυσικοί αναλύουν έναν μηχανισμό διατήρησης των πληροφοριών, ο οποίος 
λειτουργεί τελικά ως «έξοδος διαφυγής» στο σύμπαν με τον «θάνατο» της μαύρης τρύπας. 

Φαίνεται να πιστεύουν ότι αυτές οι «τρίχες» θα μπορούσαν να λύσουν το κεντρικό παράδοξο των μαύρων οπών, καθώς δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των βασικών νόμων του σύμπαντος που δηλώνουν ότι κάτι που έχει κάποτε υπάρξει διατηρείται μέσω των πληροφοριών αυτών. 

Η κβαντική μηχανική θεωρεί ότι οι πληροφορίες αυτές χάνονται γιατί οι μαύρες τρύπες δεν έχουν «μαλλιά», ωστόσο ο Χόκινγκ στη νέα θεωρία του αναφέρει ότι αυτά τα «μαλακά μαλλιά» υπάρχουν, επομένως υπάρχει ενδεχομένως και ο μηχανισμός που αποθηκεύει τις πληροφορίες και αυτές «επιζούν». 

Με το θάνατο της μαύρης τρύπας λένε ο Χόκινγκ και οι άλλοι επιστήμονες, εκπέμπεται ακτινοβολία, -η επονομαζόμενη ακτινοβολία Χόκινγκ την οποία είχε περιγράψει ήδη ο αστροφυσικός- δημιουργώντας έτσι αντίγραφα των πληροφοριών που μεταφέρονται και πάλι στο σύμπαν. 

Πηγή: lifo.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Στιβεν Χόκινγκ: Οι "μαύρες τρύπες" οδηγούν σε άλλα σύμπαντα αλλά δεν υπάρχει γυρισμός Στιβεν Χόκινγκ: Οι "μαύρες τρύπες" οδηγούν σε άλλα σύμπαντα αλλά δεν υπάρχει γυρισμός Reviewed by George S on 6/10/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.