Αυτά τα αντικείμενα είναι “βόμβες” μικροβίων

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο σιχαμερό και επικίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών, λ.χ., από τις δημόσιες τουαλέτες ενός πάρκου ή μιας πλατείας. 

Πιστέψτε το όμως, οι δημόσιες τουαλέτες δεν κατάφεραν να μπουν στη «βρομερή» 7άδα, η οποία προέκυψε από εργαστηριακές μετρήσεις σχετικά με τον πληθυσμό και την αντοχή μικροβίων που φωλιάζουν σε μέρη που δεν πάει το μυαλό μας.

Η θήκη των φακών επαφής

Έχει υπολογιστεί ότι το 34% των θηκών επαφής αποικίζονται από ισχυρά βακτήρια όπως σταφυλόκοκκο. Αυτοί οι μικροοργανισμοί, μπορεί να προκαλέσουν κερατίτιδα, μια φλεγμονώδη νόσο των ματιών, η οποία μπορεί να καταστρέψει τον κερατοειδή.

Το κρεβάτι σας

Περισσότερα από το 84% των κρεβατιών στις χώρες της Ε.Ε. φιλοξενούν ολόκληρες αποικίες από ακάρεα σκόνης. Αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα ζουν στα σεντόνια σας και τρέφονται με νεκρά κύτταρα του δέρματός σας. Τα περιττώματα αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να οφείλονται για το άσθμα και για τις αλλεργίες που σας ταλαιπωρούν.

Η φέτα λεμονιού στο ποτό σας

Σε μελέτη του τμήματος επιδημιολογίας του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ φάνηκε ότι περίπου 70% από τις φέτες λεμονιού που συνοδεύουν το ποτό σας σε κάποιο μπαρ ή εστιατόριο περιέχουν μικρόβια ικανά να προκαλέσουν λοιμώξεις. Οι ερευνητές παρήγγειλαν ποτά και αναψυκτικά σε 21 εστιατόρια. Συνολικά εξέτασαν 76 φέτες λεμονιού. Τι βρήκαν; Τουλάχιστον 25 διαφορετικούς μικροοργανισμούς.

Η κουρτίνα του ντους

Η γλίτσα από το σαπούνι που έχει καλύψει ορισμένα σημεία του ντους δεν είναι διόλου αθώα. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι οι πλαστικές κουρτίνες του μπάνιου είναι πραγματικές βόμβες μικροβίων που προκαλούν σοβαρότατες παθήσεις. Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη εξαιτίας της δύναμης με την οποία πέφτει το νερό, το οποίο διασκορπίζει τα μικρόβια επάνω σας.

Τα όργανα στο γυμναστήριο

Μελέτη του τμήματος Αθλητιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έδειξε ότι το 63% των οργάνων γυμναστικής είναι πλούσια σε ρινοϊούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα. Μεγαλύτερο κίνδυνο μικροβίων κρύβουν τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα ενδυνάμωσης(73%), ενώ μικρότερο ο εξοπλισμός για τις αερόβιες ασκήσεις.

Ηλεκτρική σκούπα

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι οι μισές από τις ηλεκτρικές σκούπες που εξέτασαν περιείχαν βακτήρια προερχόμενα από περιττώματα- είτε ανθρώπων είτε ζώων- συμπεριλαμβανομένων και βακτηριδίων σε ποσοστό 13%.

Το καροτσάκι του σούπερ μάρκετ
Μελέτη του πανεπιστημίου της Αριζόνα στα καροτσάκια για τα ψώνια έδειξε ότι οι λαβές στα 2/3 αποτελούν πραγματικές βόμβες μικροβίων. Οι μετρήσεις μάλιστα έδειξαν ότι τα καροτσάκια για τα ψώνια είχαν περισσότερα νοσογόνα βακτήρια ακόμη και από τις δημόσιες τουαλέτες! Όχι τυχαία, λοιπόν, οι επιδημιολόγοι μας συστήνουν να καθαρίζουμε καλά τη λαβή με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι πριν την ακουμπήσουμε. 


Πηγή flowmagazine.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Αυτά τα αντικείμενα είναι “βόμβες” μικροβίων Αυτά τα αντικείμενα είναι “βόμβες” μικροβίων Reviewed by George S on 6/20/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.