Ερευνα-σοκ για τα όσα βιώνουν οι σκλάβες του σεξ

Η μελέτη για την πορνεία χρειάστηκε 18 μήνες για να ολοκληρωθεί. Γιατροί, δικηγόροι και κοινωνικοί λειτουργοί κατέγραψαν σε 500 σελίδες την εκμετάλ-λευση παιδιών, εφήβων και γυναικών από τα αδίστακτα κυκλώματα

Η «ιλουστρασιόν» εκδοχή της πορνείας, που περνάει συχνά μέσα από τον κινηματογράφο και τα περιοδικά, δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον σκοτεινό κόσμο του αγοραίου σεξ.


Πρόκειται για έναν παγκοσμιοποιημένο κλάδο της οικονομίας που ανθεί και κάνει παγκοσμίως τζίρο ύψους 91 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος «κλάδος» έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση εξαιτίας των πολέμων, του ξεριζωμού γυναικόπαιδων από τις πατρίδες τους και τα νέα εργαλεία που χαρίζει στους διακινητές λευκής σαρκός η ψηφιακή εποχή.

Η πιο πρόσφατη «ακτινογραφία» αυτής της ζοφερής πραγματικότητας από το γαλλικό Ινστιτούτο Scelles αποκαλύπτει ότι οι σκλάβες του σεξ είναι όσο περνά ο καιρός και μικρότερης ηλικίας και επίσης δεν καταφέρνουν να ζήσουν πολλά χρόνια, λόγω των κακουχιών που υφίστανται. Η μελέτη, που χρειάστηκε 18 μήνες για να συγγραφεί με τη βοήθεια γιατρών, δικηγόρων και κοινωνικών λειτουργών, καταγράφει σε 550 σελίδες με λεπτομέρειες την εκμετάλλευση παιδιών, εφήβων και γυναικών σε 39 χώρες, ακόμη και στις λεγόμενες πολιτισμένες χώρες όπως η Γαλλία.

Οι νεαρές κοπέλες που προσφέρουν έρωτα επί χρήμασι στους παριζιάνικους δρόμους προέρχονται συνήθως από κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες. Η «ταρίφα» στη γαλλική πρωτεύουσα κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 και τα 100 ευρώ και καθημερινά πρέπει να παραδώσουν ένα συγκεκριμένο ποσό στον μαστροπό τους, διαφορετικά υφίστανται συνέπειες. «Τα κορίτσια είναι αμόρφωτα, γλωσσικά απομονωμένα, φτωχά και εξαρτημένα. Η περίπτωση των Ρομά είναι χαρακτηριστική» εξηγεί ο εισαγγελέας του Παρισιού και πρόεδρος του Scelles, Ιβ Σαρπνέλ, που συμπληρώνει: «Πάντοτε τα θύματα βρίσκονται μεταξύ των πιο αδύναμων».

Θύματα μειονότητες-πρόσφυγες

 
Οι διακινητές ανήκουν συνήθως στο οργανωμένο έγκλημα, ενώ τελευταία έχει μπει στο βρώμικο αυτό «παιχνίδι» και η διεθνής τρομοκρατία, που με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτεί μέρος της δράσης της. Σε αυτό το σύμπαν του φόβου και της δυστυχίας εισέρχονται σε συντριπτικό βαθμό γυναίκες και παιδιά -το ποσοστό φτάνει το 98%- που προέρχονται κυρίως από εθνικές μειονότητες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο που δεν έχουν άδεια παραμονής, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ. Αναγκάζονται διά της βίας και με τρομακτικές απειλές να προσφέρουν το κορμί τους προς οικονομικό όφελος των διακινητών.

Ηδη από την προσχολική ηλικία προετοιμάζονται για την πορνεία και στη συνέχεια παραδίδονται στα «αφεντικά» τους. Τα παιδιά-σκλάβοι πωλούνται σε αλυσίδες πορνείων, ανήλικες κοπέλες «παραχωρούνται» σε... καλοπληρωτές που θέλουν να διαπράξουν βιασμό χωρίς συνέπειες, και σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις γυναίκες πέφτουν θύματα όχι μόνο σεξουαλικής βίας αλλά και φόνου. Οπως τονίζει η μελέτη, όσο κι αν ο κλάδος επιχειρεί να παρουσιάσει τις περισσότερες από τις «επιχειρήσεις» νόμιμες, που πληρώνουν φόρους και παρέχουν ελευθερίες στις κοπέλες που «απασχολούν», η πορνεία σπανίως είναι θέμα επιλογής. Το 85-95% των ατόμων που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο θέλουν να πάψουν να εκδίδονται ενώ το 68% υποφέρει από μετατραυματικό στρες.

Ο δικαστικός αγώνας εναντίον των εμπόρων λευκής σαρκός, όταν κάποια υπόθεση έρχεται στην επιφάνεια, είναι επίπονος και συχνά αποτυγχάνει, καθώς οι κοπέλες μετανιώνουν και αποφεύγουν να μιλήσουν, φοβούμενες τις συνέπειες από τους μαστροπούς. «Σε αντίθεση με άλλες μορφές βίας, οι γυναίκες δεν συνεργάζονται με τη Δικαιοσύνη. Παραλύουν από τον φόβο» εξηγεί ο Σαρπνέλ. 


Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει τις Αρχές να λαμβάνουν σκληρά μέτρα εναντίον των διακινητών αλλά και των πελατών. Είναι χαρακτηριστικό ένα μήνυμα που υπέκλεψαν οι ερευνητές από Ρουμάνους διακινητές που έλεγε ότι «η σουηδική αγορά είναι νεκρή». Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας πολύ αποφασιστικής δράσης από πλευράς σουηδικών Αρχών, οι οποίες αναγνωρίζουν ότι οι γυναίκες είναι θύματα και τιμωρούν βαρύτατα διακινητές και πελάτες.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Πηγή ethnos.gr

Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Ερευνα-σοκ για τα όσα βιώνουν οι σκλάβες του σεξ Ερευνα-σοκ για τα όσα βιώνουν οι σκλάβες του σεξ Reviewed by George S on 6/09/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.