Αν ένα πακέτο τσιγάρα έκανε 30€ θα συνέχιζες το κάπνισμα;

Όπως διαβάζουμε στη βρετανική Telegraph, το μέτρο επιδοκιμάστηκε από την ιατρική κοινότητα, ενώ και η αντιπολίτευση δύσκολα θα τολμήσει να αρθρώσει λόγο ενάντια σε μια τέτοια αύξηση. 

Άλλωστε, η τιμή ενός πακέτου τσιγάρων σήμερα στην Αυστραλία κοστίζει ήδη γύρω στα 15€, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από την αντίστοιχή τιμή του στη χώρα μας.
Είναι η λύση αυτή αποτελεσματική;

Οι Αυστραλοί καπνιστές παραδέχονται πως ένα τέτοιο μέτρο καθιστά την αγαπημένη τους, αλλά βλαβερή, εθιστική τους συνήθεια ιδιαίτερα ακριβή. "Δεν μπορώ να πληρώνω τόσα λεφτά. Δεν αξίζει η συνήθεια, τέτοιο κόστος. Άλλωστε είναι ήδη ακριβά. Στο τέλος της εβδομάδας καταλήγω να έχω ξοδέψει 200 αυστραλιανά δολάρια μόνο σε τσιγάρα" αναφέρει μια Αυστραλή στην κρατική τηλεόραση της χώρας.

Άλλοι πάλι αναφέρουν πως η τιμή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. "Είτε θέλεις να καπνίσεις, είτε όχι" σημειώνει ένα 52χρονος Αυστραλός. Οι τιμές των τσιγάρων στην Αυστραλία έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια, με τη συντηρητική παράταξη που βρίσκεται στην εξουσία να "υπολογίζει" στα έσοδα από τους φόρους, προβάλλοντας σε κάθε περίπτωση ως προτεραιότητα την υγεία των πολιτών.
Πάνω από όλα η υγεία;

Σε κάθε περίπτωση, η αυστραλιανή κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει "με ένα σμπάρο" δυο τρυγόνια. Από τη μία να δείξει πως νοιάζεται για την υγεία και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και από την άλλη να γεμίσει τα ταμεία της με επιπλέον έσοδα (το δεύτερο φυσικά προϋποθέτει πως κάποιοι θα συνεχίσουν να καπνίζουν). Ο έμμεσος φόρος στον καπνό θα αυξηθεί κατά 12.5% ως το 2020, με τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής σε φόρους στο πακέτο να αγγίζουν το 70% της τιμής. Πάντως, η κυβέρνηση προσβλέπει σε αύξηση των εσόδων σε 4,7 δισ δολάρια (περί τα 2,5 δισ ευρώ) από το φόρο στα τσιγάρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η αύξηση της τιμής πάντως οδήγησε την αυστραλιανή κοινωνία να μειώσει των αριθμό καπνιστών της, αφού ο αριθμός όσων καπνίζουν μειώθηκε στη χώρα από το 25% επί του συνολικού πληθυσμού, σε 15% σε μία εικοσαετία.


Πηγή news247.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Αν ένα πακέτο τσιγάρα έκανε 30€ θα συνέχιζες το κάπνισμα; Αν ένα πακέτο τσιγάρα έκανε 30€ θα συνέχιζες το κάπνισμα; Reviewed by George S on 5/14/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.