Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα Ροτβάιλερ; Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις

Η στοχοποίηση κάποιων συγκεκριμένων φυλών ως "επικίνδυνες". 

Τα τελευταία χρόνια έχω αφιερώσει πολλές ώρες μελετώντας συμπεράσματα παγκόσμιων οργανισμών και ύστερα από προσωπικές παρατηρήσεις έχω καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα.

Οποιοδήποτε σκύλο ένας ιδιοκτήτης ή συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί να τον μετατρέψουν σε "μηχανή που δαγκώνει". Θα εξαιρέσω παθολογικούς λόγους.

Στο παρακάτω κείμενο δεν έχω καμία διάθεση να δικαιολογήσω τους σκύλους ή να κατηγορήσω τους ανθρώπους. Για αυτό το λόγο θα βασιστώ μόνο σε επιστημονικά στοιχεία και παρατηρήσεις.

Προσοχή! Δεν θα αναφέρω πουθενά τη λέξη "Στατιστική". Εάν προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα μελετώντας μόνο τους αριθμούς, θα βγάλουμε λανθασμένα και επικίνδυνα συμπεράσματα. Για να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να δούμε κάθε επίθεση, δάγκωμα και περιστατικό ξεχωριστά. Αλλιώς γυρίζουμε στον μεσαίωνα και ως ιερά εξέταση ρίχνουμε στην φωτιά όποια γυναίκα έχει στο χωριό κόκκινα μαλλιά, σημάδι ερωτικής συνεύρεσης με τον διάβολο.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που μου τηλεφωνούν και μου ζητούν να "αγριέψω" τον σκύλο τους με σκοπό να "προστατεύει" την περιοχή που μένει. Στην πλειοψηφία τους αυτά τα σκυλιά είναι Rottweiler, Pit Bull, Γερμανικά Ποιμενικά. Όταν τους ρωτώ εάν γνωρίζουν τις επιπτώσεις, μου απαντούν θετικά. Θέλουν δηλαδή να έχουν έναν σκύλο που δεν θα διστάσει να δαγκώσει κάποιον που θα μπει στο χώρο που προστατεύει, εάν δεν βρίσκεται παρών το "Αφεντικό". Οι άνθρωποι δηλαδή όταν θέλουν σκυλί να "δαγκώνει" στρέφονται στην απόκτηση μία τέτοια φυλής, λόγο της φήμης. Μήπως είναι και αυτός ένας λόγος που στα περισσότερα περιστατικά εμπλέκονται αυτές οι φυλές;
Είναι τα Rottweiler επικίνδυνα;

Εάν προσπαθήσεις να μπεις στην περιοχή που φυλάει/προστατεύει ένα Rottweiler υπάρχει πιθανότητα να σε δαγκώσει, αλλά θα σε έχει προειδοποιήσει πρώτα γαβγίζοντας. "Φύγε! Φύγε! Θα σε δαγκώσω!" αυτό στην ουσία σου λέει γαβγίζοντας. Εάν συνεχίσεις σίγουρα παίρνεις και την ευθύνη. Σαν φυλή το Rottweiler έχει έντονο το ένστικτο της προστασίας. Για την περιοχή του, την οικογένεια του, ανθρώπινη και μη.

Δεν είναι "ανεπιθύμητη συμπεριφορά", όπως θα λέγανε πολλοί. Δεν είναι "κακό" ή "επιθετικό" σκυλί όπως θα λέγανε περισσότεροι. Είναι απλά Rottweiler. Δεν πρέπει να φοβάσαι ένα Rottweiler (ή οποιοδήποτε άλλο σκυλί), πρέπει απλά να σέβεσαι τα ένστικτά του.

Προσωπικά γνωρίζω Rottweiler που δεν δαγκώνουν ακόμη και όταν προστατεύουν την περιοχή τους. Είναι φιλικότατα και συμβιώνουν χωρίς προβλήματα σε οικογένειες με παιδιά. Αυτό είναι κάτι που προϋποθέτει πολλή δουλεία τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους και κυρίως τους - πολύ σημαντικούς - 4 πρώτους μήνες.
 

Κάθε σκύλος έχει αποτυπωμένα πολύ καλά στο μυαλό, χαρακτηριστικά της φυλής του, τα οποία καθορίζουν την συμπεριφορά του. Όσο και αν κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά ίσως να έχουν "εξασθενίσει" ή "τροποποιηθεί" με την επιλεκτική αναπαραγωγή είναι πολύ δύσκολο να διαγραφούν από το μυαλό του σκύλου μας.

Περισσότερα στο petsonly.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα Ροτβάιλερ; Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις Πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα Ροτβάιλερ; Ένας ειδικός δίνει τις απαντήσεις Reviewed by George S on 5/05/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.