Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά;

Η Μεγάλη εβδομάδα πλησιάζει προς την κορύφωση του θείου δράματος και η Πέμπτη είναι η πιο σημαντική 'γαστρονομικά' ημέρα των εορτών του Πάσχα. 


Οι ημέρες του Πάσχα πλησιάζουν και για την ορθόδοξη πίστη το θείο δράμα κορυφώνεται όσο περνούν οι μέρες της Μεγάλης βδομάδας, μέχρι τη Σταύρωση της Μεγάλης Παρασκευής και την Ανάσταση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ιδιαίτερα σημαντική για τους πιστούς είναι και η Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα οπότε και έλαβε χώρα ο Μυστικός Δείπνος. Την ημέρα αυτή, η ελληνική παράδοση θέλει στο σπίτι να ετοιμάζονται και να ψήνονται τα γλυκά του Πάσχα, κουλούρια και τσουρέκια, αλλά και να βάφονται τα αυγά.
Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά;

Η προφανής απάντηση είναι πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα. Μια εκδοχή αναφέρει πως η Παρθένος Μαρία, προσέφερε ένα καλάθι με αυγά στους φρουρούς του Ιησού, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. 


Μια παρόμοια ιστορία θέλει τη Μαρία Μαγδαληνή να επισκέπτεται τον Τιβέριο Καίσαρα προκειμένου να του ανακοινώσει την το γεγονός της ανάστασης. Τότε ο Ρωμαίος της δήλωσε πως αν κάτι τέτοιο αληθεύει, τότε αυτά τα αυγά - τα οποία βρίσκονταν δίπλα του - να βαφτούν κόκκινα. Όπερ και εγένετο. 

Πηγή news247.gr
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά; Μεγάλη Πέμπτη: Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά; Reviewed by George S on 4/27/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.