Cult-My-Day: Ζουν Ανάμεσά μας (1988)

Η χρήση του υπολογιστή έχει μειώσει τις ώρες που αφιερώναμε για να βλέπουμε ταινίες.  Που και που βγαίνουν μερικές ωραίες καινούργιες ταινίες  αλλά και κάποιες που δεν αξίζουν καθόλου. Αν λοιπόν έχει δει ότι καινούργιο κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια και ψάχνεσαι για κάτι πρωτότυπο, γύρνα λίγο πίσω στο χρόνο.

Υπάρχουν ταινίες που θεωρούνται κλασικές και διαχρονικές. Μια από αυτές είναι η προφητική ταινία Ζουν Ανάμεσά μας (They Live).


Η ταινία γυρίστηκε 28 χρόνια πριν και όμως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Σε μια οικονομικά κατεστραμμένη κοινωνία ο Nada (στα Ισπανικά σημαίνει κανένας)  είναι ένας περιπλανώμενος που απλά ψάχνει δουλειά χωρίς να προκαλεί και να παραβαίνει τους κανόνες. 


Τελικά θα καταφέρει να βγάλει ένα μεροκάματο σε μια οικοδομή και εκεί θα γνωρίσει τον Φρανκ έναν εργάτη που έχει αφήσει την οικογένεια του σε άλλη πόλη και δουλεύει σκληρά για να τα φέρει βόλτα.

Μαζί θα καταφύγουν σε ένα υπαίθριο καταφύγιο για άστεγους όπου υπάρχει τουλάχιστον λίγο φαγητό

Εκεί ο Nada θα παρατηρήσει πως οι υπεύθυνοι του καταφυγίου κατασκευάζουν παράνομα γυαλιά ηλίου. Την επόμενη μέρα οι αστυνομικές  αρχές χρησιμοποιώντας  πρωτόγνωρη βία θα καταστρέψουν το καταφύγιο και θα διαλύσουν το εργαστήριο με τα γυαλιά.


Ο Nada θα πάρει ένα κουτί με γυαλιά και φορώντας ένα από αυτά θα ανακαλύψει πως τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.
 


Τα γυαλιά παρουσιάζουν το πραγματικό πρόσωπο του κόσμου, παντού υπάρχουν κρυμμένα μηνύματα και το χειρότερο είναι πως τα περισσότερα πλούσια και ευκατάστατα άτομα είναι περίεργα πλάσματα με απαίσια πρόσωπα.

Θα ανακαλύψει πως όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι δημοσιογράφοι  και γενικά όλοι όσοι ασκούν εξουσία είτε ανήκουν σε αυτά τα πλάσματα  είτε γνωρίζουν για αυτά και πληρώνονται για να τα υπηρετούν και να τα βοηθούν στο να ελέγχουν τον κόσμο.Τα γυαλιά αυτά κατασκευάστηκαν από επιστήμονες ώστε να φιλτράρουν τα σήματα τα οποία υπνωτίζουν τον κόσμο για να μην βλέπει την αλήθεια.

Ωστόσο η ταινία δεν είναι αυτό που φαίνεται, δεν έχει καμία σημασία η παρατραβηγμένη θεωρία ότι κάποια πλάσματα μας ελέγχουν, το μήνυμα που περνάει ο σκηνοθέτης είναι ότι υπάρχει μια ομάδα ατόμων στον κόσμο που κινεί τα νήματα.  Πλουτίζουν λίγοι και ταλαιπωρούνται πολλοί. Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι και φαντάζει αδύνατο να τους πολεμήσει κανείς.Ο πρωταγωνιστής είναι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος  που έμπλεξε σε κάτι μεγάλο, σε κάτι πέρα από την φαντασία.

Έχει βαρεθεί όμως να μην κάνει τίποτα, να ανέχεται τόσες κακουχίες χωρίς λόγο και  στο μυαλό του περνάει η ιδέα της αντίδρασης, να πολεμήσει, δεν έχει σημασία αν θα κερδίσει η όχι, αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μάθει ο κόσμος την αλήθεια και κρατήσει την μοίρα στα χέρια τουΠροκειμένου να πείσει τον Φρανκ για την αλήθεια θα αναγκαστεί να παλέψει μέχρι τελικής πτώσεως μαζί του, σε μια σκηνή πάλης που έμεινε στην ιστορία για την διάρκεια και τον ρεαλισμό της.

Έχοντας πλέον τον Φρανκ ως σύμμαχο θα αναζητήσει αυτούς που κατασκεύασαν τα γυαλιά και θα προσπαθήσει να αντισταθεί στους ¨ισχυρούς¨Η ταινία είναι μοναδική, δεν υπάρχει καμία άλλη στο είδος της τόσα χρόνια μετά που να μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

Αξίζει να την δεις, θα γεμίσει το μυαλό σου αμφιβολίες και ερωτήματα. Αλλά να την δεις με ανοιχτό μυαλό και χωρίς καχυποψία πως είναι κάτι παλιό, γιατί όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο προφητική και θρυλική.

Όλα όσα παρουσιάζει η ταινία είναι η καθημερινότητα μας, η οικονομική κρίση, ο φόβος αλλά και η αιώνια απορία του γιατί κάποιοι είναι πάντα βολεμένοι, πάντα χωρίς άγχος, πάντα να περνάνε καλύτερα και να ξεχωρίζουν από τους άλλους.
 

Cult-My-Day 
Loading... Please disable Adblock!
Loading... Please disable Adblock!
Cult-My-Day: Ζουν Ανάμεσά μας (1988) Cult-My-Day:  Ζουν Ανάμεσά μας (1988) Reviewed by George S on 8/28/2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.